De Bewaker van de Lans 1: De Broers door Ersel + Ferry op nummer 1756
Een op en top Vlaams product, maar wel met internationale ambitie. De Bewaker van de Lans biedt heel wat esoterische elementen (een stokpaardje van beide auteurs) en is nog het best te vergelijken met Indiana Jones...
 

Kraut door Peter Pontiac
Podium (2000, 2005, SC)

Dikke 'stripbrief' (of ook wel "biografiek" genoemd) van stripmaker/illustrator Peter Pontiac aan zijn in 1978 spoorloos verdwenen vader op Curaçao. Zijn vader was tijdens de Tweede Wereldoorlog een sympathisant van de nazi's en een SS-journalist aan het oostfront. Hij zat er na de oorlog vijf jaar voor in de gevangenis. In deze autobiografische en uitvoerig gedocumenteerde strip worstelt Pontiac met de vragen: "waarom fascist?" en" waarom vermist?" Documentatie genoeg aan de hand van gedichten, brieven en andere documenten van zijn vader. Toch wordt het eerder een emotionele reconstructie, een "bedevaart" volgens een interview met de auteur, want het zal je maar overkomen: een nazi in de familie, die dan nog verdwijnt zonder klinkende antwoorden na te laten. Hoe spring je daarmee om? Fascinerend, boeiend, inzichtrijk met een onnavolgbare grafische koppigheid, zo kenschetsend voor Pontiacs carrière. Kraut is een belangrijk hoogtepunt.

Aantal genomineerde albums van Peter Pontiac: 1/2296

De titel voor dit album rijpte wanneer Peter Pontiac Art Spiegelmans Maus letterde, trouwens een niet weg te denken vergelijkend verhaal met Kraut. Het verhaal zat al in zijn hoofd vanaf het moment dat zijn vader verdween. Will Eisner (van wie Pontiac de Jiddische versie van Een Contract met God letterde) moedigde 'm aan nadat Pontiac hem over de plannen van dit boek vertelde via een brief. Een tastbare aanmoediging van Eisner schreef hij in de jaren 1980 op een sigarettendoosje: "To Peter Pontiac — Please keep going — Do a graphic novel too... I need company. It's too lonely out there — Will Eisner".
 
In 2005 verscheen een aanvullende herdruk met 35 pagina's "nagekomen berichten" met brieven van lezers die zijn vader nog hebben gekend en extra documentatiemateriaal, journalistieke stukken vooral, van zijn vader zelf.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010