Bakelandt: De Roversbende van het Vrijbos door Hec Leemans op nummer 1754
Een rebel, een brigand, een verzetsstrijder, een terrorist,... Je kan de echte Bakelandt noemen zoals je wil, maar Hec Leemans maakte er een sympathiek strippersonage van omringd door leuke personages als Pé Bruneel en — uiteraard — Rooie Zita, zowat Vlaanderens eerste stripbabe. In deze uitgave staan de eerste drie verhalen gebundeld met een inleidende tekst.
 

Rork 1: Fragmenten door Andreas
Le Lombard (1984, HC), collectie Verhalen en Legenden

Oorspronkelijk was Rork bedoeld als een tweeluik met korte verhalen die aaneengeschakeld wel een groter geheel vormen. En dat geheel deinde nog verder uit naar een grotere reeks met tentakels in spin-offs. Rork is gespecialiseerd in het ontcijferen van oude geschriften en wordt ingeschakeld om een vreemde zaak in het huis van schrijver Bernie Wright te onderzoeken. Zeewezens, zo oud als de mensheid, waarschuwen voor naderend gevaar. Dat komt eraan met een kunstmatige zon die uit de oceaan opduikt, een planeet die het gemunt heeft op de Aarde en een alien in de vorm van een mysterieuze vlek die mensenlichamen in bezit neemt. Rork moet zijn paranormale gaven aanwenden om de zwevende brokstukken van een huis aan elkaar te lijmen... Freaky stuff, indeed! Maar de impact van tekst en beeld is er beslist niet minder om.

Aantal genomineerde albums van Andreas: 14/2296

Uit Rork kwamen twee spin-offs voort: Raffington Event met de detective die in deel 2 voorkomt en uiteraard Capricornus die in deel 5, dat zijn naam draagt, opduikt. Ook Arq sluit aan bij Rork.
 
Ook Andreas dweept met fantasyschrijver H.P. Lovecraft en zo zijn er nog wel meer stripauteurs: van Mike Mignola (Hellboy) tot voorwaar Karel Biddeloo (De Rode Ridder).
 


© De Stripspeciaalzaak 2010