Léon la Came 1 door Nicolas de Crécy + Sylvain Chomet op nummer 1728
Eerste deel van een bijzonder mooie trilogie die niet door Casterman (of gelijk welke andere uitgeverij) werd vertaald. Aymard Houx-Wardiouge regeert zijn fabiek, een familiebedrijf, met ijzeren hand. Vakbonden heeft hij kunnen weren. Het gaat niet goed met de fabriek en zijn zoon heeft niet de capaciteiten om leiding te nemen. Daarom dat Léonce, zeg maar Léon, opnieuw op het voorplan treedt. Hij is de vader van Aymar, tevens oprichter van een vakbond die in geen dertig jaar wat van zich liet horen. Hij trekt zich ook het professionele en het persoonlijke lot aan van zijn geplaagde kleinzoon.
 

Murena 5: De Zwarte Godin door Philippe Delaby + Jean Dufaux
Dargaud (2006, SC)

In dit vijfde deel lijkt het erop dat Nero zich van alle overtollige ballast heeft ontdaan: zijn voorganger Claudius, zijn concurrent Britannicus en zijn moeder Agrippina zijn allen het hoekje om. Acte, zijn voormalige echtgenote, is verstoten en vervangen door Poppaea Sabina, een zo mogelijk nog erger kwaad dan zijn moeder Agripina. Nero is onder invloed van een soort voodoodrankje tot achter zijn oren verliefd en blind voor de bitchyness van zijn huidige wederhelft. Als een mysterieuze vrouw hem dan nog eens verslaat bij de paardenrennen, ligt de weg voor Poppaea helemaal open om Nero te manipuleren. Lucius Murena heeft intussen het geluk gevonden in de armen van Acte. Hij zal het eerste slachtoffer zijn van de toenemende waanzin van Nero en van de manipulaties van Poppaea, de zwarte godin.

Aantal genomineerde albums van Philippe Delaby: 11/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Dufaux: 58/2296

Voor Philippe Delaby's bloedmooie vrouwen laat hij zich graag beïnvloeden door verschillende tijdschriften, waaronder Playboy en Penthouse. Het tekenen en samenstellen van nogal gewaagde erotische portfolio's en artwork kan Delaby als geldig excuus gebruiken voor zijn passie voor naaktfotografie. Illustraties maken voor deze portfolio's vindt hij trouwens boeiender dan strips tekenen. Een van Delaby's erotische pin-ups sierde de cover van het erotische stripmagazine Penthouse Comix, meerbepaald nummer 53 uit oktober/november 2003.
 
Vanaf dit album nam Jéremy Pétiqueux de inkleuring voor zijn rekening. Philippe Delaby haalde 'm van de schoolbanken van de kunstacademie zodat hij zelf meer tijd had om als nieuwe tekenaar van De Klaagzang van de Verloren Gewesten twee series te kunnen tekenen. Op scenario van Jean Dufaux werkt Pétiqueux aan zijn eigen stripserie: Barracuda, een piratenstrip.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010