The Silver Surfer: Parable door Mœbius + Stan Lee op nummer 1726
Stan Lee is een van Mœbius' grootste fans, in die mate zelfs dat hij voor geen enkele tekenaar zo veel bewondering opbracht als voor Mœbius. Samen maakten ze een afgerond Silver Surfer-verhaal in twee delen (later uitgebracht in aan hardcoverbundel) dat nog hoogoplopende ruzies bij de lezers opriep. De vraag was welke Silver Surfer nu de beste was: de originele van Jack Kirby (of eigenlijk meer John Buscema die de spin-off op Fantastic Four zou groot maken) of die van Mœbius. Volgens Stan Lee behoort dit alleszins tot het beste van zijn carrière.
 

De Muzikant door Marjane Satrapi
Atlas (2005, SC)

De Iraanse musicus Nasser Ali is ongelukkig in zijn huwelijk en beslist, nadat zijn vrouw zijn tar (een soort gitaar) heeft gebroken, om afscheid te nemen van het leven. Hij kruipt in bed en hongert zichzelf uit, terwijl hij zijn leven overdenkt. Voor Satrapi is dit gegeven de aanleiding om ingetogen te filosoferen over kunst, verloren liefdes en melancholie. Toegegeven: als je De Muzikant openslaat, bekruipt je al snel een "Hé, dat kan ik ook!"-gevoel. Satrapi's minimalistische tekeningen zien er kinderlijk eenvoudig uit en haar personages durven al eens van uiterlijk te veranderen. Toch geldt ook hier het oude adagium: "Schijn bedriegt". Satrapi beheerst als geen ander de kunst van de soberheid, en dat is zeldzaam. Nergens staat er een lijn of woord te veel. Het verhaal gaat over 'grote' onderwerpen maar doet dat met de weemoedige elegantie van een Weense wals.

Aantal genomineerde albums van Marjane Satrapi: 4/2296

In 2004 werd dit album met de Franse titel Poulet aux Prunes (Kip met Pruimen) op het internationale stripfestival van Angoulème met de Prijs voor het Beste Album bekroond. En na de succesvolle tekenfilmversie van Persepolis komt er ook een verfilming van De Muzikant.
 
David B. had in een van de oudste wijken van Parijs een atelier dat hij deelde met andere auteurs. Christophe Blain kwam er een tijd lang werken. Joann Sfar kwam er ook wel eens langs. Fréderic Boilet en Émile Bravo frequenteerden eveneens het atelier. Ook Lewis Trondheim bezocht de gabbers al eens. Van zodra een tekenaar het werkappartement verliet, werd zijn plaats ingenomen door een andere auteur, onder wie Marjane Satrapi.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010