Heinz 13: Jazz door René Windig en Eddie de Jong op nummer 1724
Nederlands bekendste stripkat na die uit Jan, Jans en de Kinderen. Maar Heinz is wel de grappigste. Alle strookjesstrips hebben een eigen pointe, maar meerdere stroken hebben vaak een weerkerend thema of borduren voort rond een bepaald onderwerp of personage. Zo treden het neefje van Frits (Heinz' beste vriend), een tijdreis naar de middeleeuwen, tuinkabouter Tjebbe en Kwakie de kikker in een resem opeenvolgende grappen op.
 

Casper en Hobbes 7: De Gestoorde Bloeddorstige Monsterlijke Sneeuwzombies Vallen aan door Bill Watterson
Big Balloon Publishers (2000, SC)

De door Casper gemaakte sneeuwmannen komen wel vaker voor. In dit album met een van de langste titels voor een stripverhaal ooit gelooft het jochie dat hij er een van tot leven heeft gewekt die zichzelf vervolgens een tweede kop toebedeelt en zich reproduceert. Zijn vader vindt Caspers sneeuwgedrochten hoe dan ook weerzinwekkend. In andere gevallen laat Casper ze betogen tegen huiswerk en zijn vader of maakt hij een serie waarin zijn creaties andere sneeuwmannen om het leven brengen of op het punt staan zich te verhangen. Zijn vader kan er enkel over opmerken dat het voor minder verkeer in de straat zorgt. Echt kwaad kunnen zijn ouders nooit op 'm zijn, het haalt toch amper iets uit. En zelfs zijn protesten zijn dermate vergezocht of bedenkelijk dat je daar als ouder niet onmiddellijk een verweer op hebt. Als lezer heb je enkel te lachen... naast je afvragen wat er toch allemaal in dat koppie van 'm omgaat.

Aantal genomineerde albums van Bill Watterson: 15/2296

Tien jaar lang vocht Bill Watterson tegen de eisen van de Amerikaanse kranten voor wie een stripstrook of een Sunday page in kleur nooit klein genoeg kon worden afgedrukt om er nog advertenties naast, boven of onder te kunnen plaatsen. Van zijn beperkingen maakte hij nog wel creatieve sterkten, maar in 1995 gaf hij er definitief de brui aan om zich meer toe te leggen op schilderen. Exit Casper en Hobbes.
 
Aan commerciële uitwassen heeft Bill Watterson zich nooit bezondigd. T-shirts met Casper en Hobbes-opdrukken bijvoorbeeld waren en zijn volstrekt illegaal. Net zoals gelijk welke andere vorm van merchandising.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010