Louis door Philip Paquet op nummer 1717
Eigenzinnige, Engelstalige biografie van jazzmuzikant Louis Armstrong door de Vlaamse tekenaar Philip Paquet die zelf ook wel eens jazzmuziek speelt. De uitvoering van het album is in diepzwart en bloedrood.
 
De Avonturen van Blake en Mortimer 1: Het Geheim van de Zwaardvis door Edgar-Pierre Jacobs
Le Lombard (1950, 1970, 1977, 1982, SC+HC), Lombard Collectie, (1950, HC), collectie Gouden Klassiekers (1982, HC) / Dargaud (1985, SC) / Uitgeverij Blake en Mortimer (1993, 2001, SC)

Niet kapitein Blake of professor Mortimer, die we respectievelijk op plaat 3 en 4 voor het eerst in de naar hen genoemde reeks zien, maar wel kolonel Olrik zien we als eerste hoofdpersonage in beeld. Hij komt als adviseur van Basam-Damdu, de keizer van Tibet, het arsenaal van Lhassa in het Mongoolse rijk inspecteren. Het gele gevaar is dreigend, een nieuwe wereldoorlog staat voor de deur. Mortimer is de uitvinder van de geheimzinnige Zwaardvis, een nieuw luchttoestel dat zal worden ingezet in de strijd tegen de Mongolen. Blake werkt voor de Britse geheime dienst en is te weten gekomen dat Olrik het gemunt heeft op de fabrieken die de Zwaardvis zullen fabriceren. Een machtsspel zonder weerga voltrekt zich op meerdere continenten.

Aantal genomineerde albums van Edgar-Pierre Jacobs: 8/2296
De gelijkenissen tussen pagina 44 en een in 2009 ontdekte foto vielen niet te ontkennen. Edgar-Pierre Jacobs had de foto quasi integraal overgetekend. De foto behoorde tot de nazipropaganda uit de Tweede Wereldoorlog, meerbepaald 1944. Daarop pronkte veldmaarschalk Erwin Rommel, weliswaar een briljant strateeg maar behorend tot het foute kamp. Jacobs (die Olrik min of meer naar zichzelf modelleerde) moet nu geen nazisympathieën aangewreven worden. Het blijft een grafische gelijkenis. Toch is Jacobs’ biograaf François Rivière er meer en meer van overtuigd dat de tekenaar zich voor het gezicht van Olrik liet inspireren door Oswald Mosley, een Britse fascist die in de Eerste Wereldoorlog nog aan het Westfront in Vlaanderen vocht.
 
Edgar-Pierre Jacobs was de eerste Belgische stripauteur die aan een kunstacademie studeerde. Dat gebeurde in 1919 aan de Academie van Brussel. De grote Belgische architect Victor Horta was er directeur. Jacobs studeerde er schilderkunst, maar verveelde zich al gauw en liet zijn studies voor wat het was.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010