Aria 4: De Ruiters van Aquarius door Michel Weyland op nummer 1707
Aria is een Amazone en trekt eenzaam ten strijde tegen het onrecht in alle landen waar ze komt. Ze leeft in een wereld die sprekend lijkt op de middeleeuwen, inclusief magie en hekserij. Met zo'n fraai snoetje heeft ze het dubbel zo hard te verduren, al staat ze best haar mannetje. In deel 4 trekt Aria door toedoen van een melaatse naar een magisch meer in het verre noorden van het land. Het water maakt de vrouwen mooi, verzacht de huid en verfrist de krachten, het maakt de mannen sterk en ouderlingen worden jong. En het geneest alle ziekten.
 

Samba Bugatti Integraal door Griffo + Jean Dufaux
Talent (2005, HC), collectie Millennium Integraal

Vervolg op Beatifica Blues van hetzelfde duo. De hoofdrol in Samba Bugatti is weggelegd voor een koele kikker die leeft in een maatschappij die bedreigd wordt door een verschrikkelijk virus. De machines worden één voor één gek en zijn niet meer onder controle te houden. In een wereld vol monkeys (een soort telegeleide mensen), verboden boeken en moordende projecties, begeeft Samba zich op een kruistocht tegen het kwaad en tegen zichzelf. Zelda Kurovski, die al in Beatifica Blues de honneurs mocht waarnemen, en de monkey Ziggy Montana zijn de twee knappe, euh, schepsels die Samba een warm hart toedragen en hem begeleiden in de eerste drie opgenomen verhalen. In de slotaflevering duiken ook de ex-echtgenote en een verloren dochter van Bugatti op en toont de stoere macho zich eens van zijn sentimentele kant.

Aantal genomineerde albums van Griffo: 13/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Dufaux: 58/2296

Blitz gaf zo'n tien jaar voor het verschijnen van deze integrale al eens de eerste drie delen uit van Samba Bugatti in de collectie Fantasy. Het vierde deel werd nooit afzonderlijk uitgegeven en is dus enkel te lezen in deze bundel. In de collectie Millennium Integraal van Blitz-opvolger Talent verschenen welgeteld twee bundels: deze Samba Bugatti als tweede en De Kinderen van de Salamander die de collectie opende. Toevallig allebei geschreven doro Jean Dufaux.
 
De reeksnaam komt van globetrotter Griffo. Hij was destijds net terug van Brazilië, vandaar de Samba. De Bugatti is zijn geliefkoosde antieke wagen. En de combinatie klonk wel goed, zodoende.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010