Natasja 4: Een Troon uit de Lucht door François Walthéry + Maurice Tillieux op nummer 1704
Maurice Tillieux recycleerde een oud verhaal van zijn eigen reeks Felix voor dit sprankelende avontuur van Natasja. Een steenrijke koning valt voor de charmans van de blonde luchtstewardess, maar deze laatste vindt de aandacht overdreven. De staatsveiligheid zou graag hebben dat zij wel ingaat op de avances en ondertussen rondneust.
 

Johan en Pirrewiet 9: De Fluit met Zes Smurfen door Peyo
Dupuis (1960, SC)

Een mysterieuze fluit met zes gaten veroorzaakt onrust in het kasteel waar Johan en Pirrewiet leven. Zij die naar de muziek moeten luisteren, ontketenen in een dolle dans. De schurk Matthijs Pepersack heeft daar wel oren naar en weet de toverfluit te bemachtigen om er rijkaards mee te beroven. De twee helden komen uit bij tovenaar Homnibus die hen weet te vertellen dat de "Schtroempfs", de Smurfen, het geheim van de betoverde fluit kennen. Via hypnose stuurt Homnibus hen naar het Onzalige Land waar de blauwe wezentjes wonen. Johan en Pirrewiet kunnen daar op de hulp rekenen van de Smurfen, al verloopt de verstandhouding en de communicatie niet steeds van een leien dakje. Met een tweede toverfluit kunnen Johan en Pirrewiet het nu opnemen tegen Pepersack. Het komt tot een ultieme confrontatie met een verschrikkelijk fluit- en dansduel.

Aantal genomineerde albums van Peyo: 7/2296

Dit is het allereerste verhaal ooit waarin de Smurfen voorkwamen. Aanvankelijk leven ze in het Onzalige Land, een rotsig landschap, geen al te vrolijk oord met slechts hier en daar een boom zonder al te veel bladgroen. Wellicht daarom dat hier veel paddenstoelengroei is waarin de Smurfen huizen. Ook in de eerste, niet in de uiteindelijke albumreeks gepubliceerde microverhalen in het weekblad Robbedoes kwam het dorp in die staat voor. Een naburig bos kwam meer in beeld zodat het voor een minder naargeestige omgeving zorgde.
 
Van De Fluit met Zes Smurfen kwam in 1973 een animatiefilm uit. De productie lag in handen van Belvision, een bedrijf van Raymond Leblanc, uitgever van het weekblad Kuifje en dus een directe concurrent van Robbedoes. In de jaren 1960 werd er al geëxperimenteerd met een rudimentaire vorm van animatie door TVA, het animatiebedrijf van Dupuis dat onder andere ook Musti animeerde. Planetaire bekendheid genoten De Smurfen pas dankzij de uiterst succesvolle animatieserie in de jaren 1980 door het Amerikaanse Hanna-Barbera. Momenteel is er een gloednieuwe film in voorbereiding die 3D met live action combineert.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010