De Avonturen van Sarah Spits 1: De Zoon van de Inca door Marc Wasterlain op nummer 1697
Naast het bijwijlen magische, dan wel dromerige en fantasierijke Dokter Zwitser is Sarah Spits die andere grote reeks van de veel te onderschatte stripmaker Marc Wasterlain. Sarah Spits is een rosse reporter die de wereld rondreist. Als het al niet is om het tegelijk op te nemen voor de zwakken en de verdrukten in een realistisch verhaal, dan vinden we haar wel in bizarre situaties die ronduit vaden in de fantasy of de sciencefiction. In het eerste album dat de serie opent (met in feite haar tweede verhaal) draait alles rond een gemummificeerd incajongetje.
 

Sarah 1: De Kinderen van Salamanca door Stefano Raffaele + Christophe Bec
Dupuis (2008, SC), collectie Spotlight

Zoals we intussen van Christophe Bec zijn gewend, is er een enorme onderhuidse spanning aanwezig. In al zijn verhalen, in dit geval getekend door Stefano Raffaele, is er wel een of ander monster dat bedreigend is voor de mensen en zich aanvankelijk verschuilt. Dit effect wordt natuurlijk groter als er een perfect slachtoffer voorhanden is. Sarah bijvoorbeeld. Zij heeft een vreselijke jeugd meegemaakt waarin ze als kind werd opgesloten bij een pedofiel en door het sujet zwaar werd misbruikt. Na jaren van therapie probeert ze langzaamaan uit dat diepe dal te klimmen. Als haar man David werk krijgt buiten de grote stad in een afgelegen gebied probeert Sarah zichzelf te overtuigen dat dit een goede stap voor haar betekent. Maar al snel werkt de omgeving haar op de zenuwen. Hoe komt het dat in het geheimzinnige dorp er geen kinderen meer zijn? En dat terwijl ze denkt zwanger te zijn!

Aantal genomineerde albums van Stefano Raffaele: 1/2296
Aantal genomineerde albums van Christophe Bec: 2/2296

Aanvankelijk was Sarah als een achtdelige serie bedoeld, maar door de ietwat tegenvallende verkoopcijfers van het eerste deel is die ambitie teruggedrongen naar een trilogie. Voor dezelfde tekenaar Stefano Raffaele schrijft Christophe Bec het bij Le Lombard te verschijnen horrortweeluik Under met wreed grote spinnen die in een stad moeten uitgeroeid worden.
 
Sinds een fotograaf van onderzeeboten Christophe Bec, uitgeverij Humanoïdes Associés en distributeur Hachette een proces aandeed voor het onrechtmatig gebruik van foto's die Bec natekende voor Heiligdom, durft hij niet meer te tekenen. Na een beroep van de aangeklaagden, verloren ze alsnog het proces dat sinds enkele jaren aansleepte. Dat deed Bec nadenken over zijn vak als tekenaar waaruit hij besloot dat de wet zijn manier van werken als illegaal beschouwt. Daarom liet hij Prometheus midden in een verhaal dat hij tekent over aan een andere tekenaar. Veel andere strips zal hij niet meer tekenen. Maar op het gemakske tekent hij wel verder aan het David Lynch-achtige fantasytweeluik Döppelganger op scenario van Eric Corbeyran voor uitgeverij Soleil.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010