Plunk! 1 : I Love Plunk! door Luc Cromheecke + Laurent Letzer op nummer 1693
Tekstloze gags bedenken is van het moelijkste dat er is. Het voordeel is dat zowel een Vlaming, een Fransman of een Chinees de grap kunnen begrijpen zonder vertaalkosten. Plunk! is geboren in het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal om de bezoekers uit te leggen hoe merchandising werkt aan de hand van fakealbums en -poppetjes. Bezoekers vroegen regelmatig waar ze dit konden kopen. Pas vele jaren later kon er aan de vraag tegemoet gekomen worden met echte albums.
 

Phenomenum 1: Opus 0 door Marc Védrines + Jérémie Kaminka
Talent (2002, SC+HC), collectie Blitz-Millennium

Net wanneer Yann het om bestwil voor zijn vriendin wil uitmaken met haar, vuurt een scherpschutter een kogel op ‘m af. Yann zag het op tijd en zet die tijd stil. Een cruciaal moment dat hij te baat neemt om in gedachten aan Emma nog eens zijn verhaal te vertellen. Door een domme streek uit te halen met zijn vrienden, ontdekte hij in het aanschijn van zijn dood zijn bijzondere gave. Die gave kwam aanvankelijk van pas om banken te overvallen, naakte meiden te beloeren en leukweg de Mona Lisa uit het Louvre te ontvreemden. Maar dan verliet Yann zijn vrienden, raakte alsnog op het criminele pad, ondernam een mislukte poging om voor Superman door te gaan en werd verliefd op de mooie Emma. Allemaal goed en wel, maar Yanns exploten worden nauwlettend gevolgd door de Franse en internationale geheime diensten. Yann moet er aan.

Aantal genomineerde albums van Marc Védrines: 1/2296
Aantal genomineerde albums van Jérémie Kaminka:1/2296

Kloteboel! Door het faillissement vanTalent zullen we in vertaling allicht nooit weten hoe de trilogie Phenomenum eindigt. Na Opus 0, waarin hoofdpersonage Yann ontdekt dat hij de tijd kan stopzetten of versnellen, kwam Opus 1 dat zich enkele jaren later afspeelt, in een futuristisch aanneembaar 2018. In Opus 2 is het 2035. Yann is een man geworden en heeft een queeste gevonden want de occulte organisatie van de Illuminatis heeft te maken met zijn gave. Er zit ook een ultieme confrontatie in met een vijftienjarige jongen... met dezelfde gave.
 
Tekenaar Marc Védrines volgde de trilogie Phenomenum op met een andere trilogie, Islandia, dat hij maakte voor Dargaud. Daarin glipt de arme zestienjarige Fransman Jacques als verstekeling mee op een vissersschip richting IJsland in de zeventiende eeuw. In dit barre oord hoopt hij de visioenen te kunnen ontraadselen die hem al sinds zijn kindertijd achtervolgen. Maar zijn aanwezigheid blijkt ook ongeluk te brengen over iedereen met wie hij in aanraking komt. Er is hekserij in het spel.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010