Buck Danny 40: De Spookkoningin "Ghost Queen" door Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier op nummer 1686
Het vervolg op de twee vorige delen uit de reeks. Ergens op een van die vele eilanden in het verre oosten kweekt de maffia drugs. Omdat de bevelhebber van Buck Danny's vliegdekschek een zoon heeft die door drugs op het slechte pad is geraakt, gaan ze de boel daar nog eens platbranden. De maffia , onder leiding van de befaamde huurlinge Lady X, speelt een kat-en-muisspelletje met de Amerikanen zodat ze toch maar hun vracht drugs zouden kunnen oogsten en wegvoeren. Op het einde laten ze zelfs een olietanker ontploffen om zo de zee in een vuurzee te herschapen en de goeien te hinderen.
 

Thorgal 3: Drie Grijsaards in het Land van Aran door Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme
Le Lombard (1981, 1986, 1989, 1993, SC+HC)

Aaricia wordt, zonder dat ze het zelf wil, koningin van een vreemd land en even later de inzet van een strijd, ingericht door de Meesters van het kasteel in het Meer zonder Bodem. Om zijn geliefde uit de handen van de Welwillenden te redden, is Thorgal
verplicht aan de strijd deel te nemen. De wedloop naar de Gouden Zwaarden, de Wachter van de Sleutels trotseren en door de Poorten van de Angst, in de 'tweede wereld', het Water van de Nacht der Tijden halen... Ja, het is een hele mond vol... Daar dus ontdekt Thorgal wie de drie grijsaards van het land van Aran werkelijk zijn.

Aantal genomineerde albums van Grzegorz Rosinski: 34/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296

Een van zijn eerste schrijfsels wist Jean Van Hamme te verpatsen aan André Franquin voor een drietal gags van Guust Flater. Hij schreef er een stuk of twintig waarvan Franquin er tien kwijtspeelde. Jean Roba was vervolgens vragende partij om ideeën te leveren voor Bollie en Billie, maar Van Hammezag niet veel in het familiale karakter van de gagreeks. Ook voor Ton en Tineke schreef hij in totaal 26 gags, maar die waren voor Franquins opvolgers Dino Attanasio en Mitteï. Op een zending met een volledig scenario voor een avontuur van De Smurfen van Peyo kreeg Van Hamme nooit een reactie. Het scenario vond niemand ooit terug.
 
Door een samenloop van toevalligheden kwam het tot een eerste ontmoeting tussen Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme. Rosinski besloot zijn kans te wagen in het westen, zonder een woord Frans te spreken en zonder hier iemand te kennen. Een uitgever van postkaarten, van wie de schoonbroer de rechterhand was van Van Hamme toen hij nog manager bij Philips was, bracht de twee samen omdat hij notie had van beider ambities. Een eerste gemeenschappelijk punt vonden ze in elkaars telefoonnummer: het verschilde met slechts één cijfer van elkaar.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010