Op de Camping door Gummbah op nummer 1673
Vernedering, smeerlapperij, vetzakkerij, troosteloosheid, lelijkheid,... Pfft, Gummbah brengt niet meteen moeders mooiste specimen in aijn cartoons en korte gags die zich in deze verzamelbundel afspelen op de kèmping.
 

XIII 18: De Ierse Versie door Jean Giraud + Jean Van Hamme
Dargaud (2007, SC)

Op vraag van Dargaud-uitgever Yves Schlirf raakte Jean Giraud betrokken in de XIII-reeks. Samen zouden Giraud en Jean Van Hamme de niet onbelangrijke passage over de IRA-terrorist Brian Kelly in een album gieten. Hij is de zoon van Brendan O'Neil, een van de politieke gevangenen die de Britten zonder verder bewijs in de cel staken voor de moordaanslag op Lord Mountbatten. Een groot gedeelte van de IRA-geschiedenis staat in het album vermeld. Ook Brian Kelly heeft er zijn deel aan. Er is veel uitleg nodig uit de mond van Kelly om zijn geschiedenis te vertellen aan een gedwee luisterende Jason Mac Lane. Zij zitten in de bergen voor een trip waarvan er slechts één levend zal terugkomen. We komen nu expliciet te weten wie XIII is en hoe de vork in de steel zit. Grote verhaalhompen in vorige delen zijn daardoor meteen verklaard.

Aantal genomineerde albums van Jean Giraud: 37/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296

Dat Jean Giraud een album heeft getekend van XIII, vond Alejandro Jodorowsky, de scenarist van De Incal voor Girauds alter ego Mœbius, maar niets. Enkel omdat het hem veel geld zou opbrengen, vond hij een goeie reden om XIII te tekenen. Jodo zag XIII als een vijand, een commerciële draak die bevochten moet worden. Hij zag een vergelijking met een Japanse parabel over een krijger die zich laat inslikken door een onoverwinnelijke draak. In de buik van de draak kan de krijger de draak van de binnenkant verslaan. Volgens Jodo liet Giraud zich inslikken door XIII om zijn ware talent te kunnen tonen.
 
Scenarist Jean Van Hamme was dus enthousiaster dan zijn collega Alejandro Jodorowsky. William Vance ook, hij zag het als een wederdienst na zijn bijdrage aan de Marshall Blueberry-cyclus. Een documentatiereis naar Ierland met Giraud, Van Hamme en hun echtgenotes zorgde voor extra motivatie.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010