Sloth door Gilbert Hernandez op nummer 1668
Het eerste uitstapje van de medeschepper van de gevierde reeks Love & Rockets. In zijn eerste echte graphic novel vertelt hij een surrealistisch romantisch drama met David Lynch-invloeden over de tiener Miguel Serra die een rondwandelende stadslegende wordt nadat hij zichzelf in een coma brengt en een jaar later ontwaakt. En dat alles in subliem zwart-wit.
 

Op Zoek naar de Tijdvogel 2: De Tempel der Vergetelheid door Régis Loisel + Serge Le Tendre
Dargaud (1985, 1992, 2000, SC), Collectie Charlie (1985)

Na de grote introductie in deel 1 van de belangrijkste pionnen op het schaakbord met verrassende wendingen, neemt het verhaal in De Tempel der Vergetelheid vaste vorm aan. Er resten nog acht dagen vooraleer de Tijdvogel ontwaakt. Waar deze vogel te vinden is, valt te lezen in de runen die gegaveerd zijn in het binnenste van de Tempel der Vergetelheid, de gevaarlijkste plek van heel Akbar! Zelfs de monniken, de wachters van de tempel, durven hem niet te betreden. Dat het inderdaad een gevaarvolle onderneming is, zal het bonte gezelschap nog ondervinden.

Aantal genomineerde albums van Régis Loisel: 14/2296
Aantal genomineerde albums van Serge Le Tendre: 11/2296

In De Tempel der Vergetelheid komt een tempel voor waarrond negen menhirs staan. Régis Loisel refereerde hiervoor naar de renaissance waar het cijfer negen om een of andere reden mee geassocieerd is. Een geïntrigeerde lezer merkte dit ook op en vroeg in een brief of dit per toeval was of niet. Daarmee wist Loisel dat zijn strips aandachtig gelezen werden. Deze lezer ontdekte in de architectuur van De Tempel der Vergetelheid nog tal van religieus-mystieke elementen. In die tijd interesseerde Loisel zich voor het kabalisme en hindoeïsme en hij stak zijn gebouwen vol symbolen die met deze religies gekoppeld zijn. Zelfs Le Tendre was daar niet van op de hoogte.
 
Rodolphe hielp ons eraan te herinneren dat de Franse editie van Tolkiens The Lord of the Rings pas in de jaren 1974-1975 uitkwam bij Christian Bourgois die er niet meer dan enkele duizenden exemplaren van verkocht. Op Zoek naar de Tijdvogel kende een instantsucces en wordt aanzien als de eerste Franse heroïc fantasystrip. Als vernieuwing in het genre dan nog met een meer humaan en intimistisch karakter.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010