Krazy & Ignatz: The Complete Sunday Strips 1935-1944 door Georges Herriman op nummer 1667
Een turf van maar liefst zeshonderd pagina's barstensvol Sunday Pages van Krazy Kat, een van de meest bizarre strips ooit gemaakt voor een massamedium dat een Amerikaanse krant in de eerste deccenia van de twintigste eeuw was. Op een eeuwigdurende driehoeksverhouding van liefde, afgunst en haat varieert Georges Herriman tot in het oneindige. Van een vast decor of elke andere vorm van continuïteit trok hij zich niet veel aan. Je moet het maar en er nog mee weggeraken ook!
 

Om Mekaar van Dokkum door Guido van Driel
Oog & Blik (2004, SC)

Vijf verhaallijnen ontspinnen zich in dit verhaal. Er is de Angolese asielzoeker, een depressieve lijfwacht, een crimineel met een bijnadoodervaring, een ober met een zieke kat en een echtpaar met een groot verdriet. Alle personages zullen elkaar ontmoeten in Dokkum. Om Mekaar in Dokkum brengt op een geraffineerde wijze een assemblageverhaal dat verschillende standpunten en reacties naast en tegenover elkaar plaatst. Uitgesproken meningen vinden hun weg en overheersen de lijdzaamheid van hopeloos geworden asielzoekers. Wij kènnen dat soort situaties. Het domein Hengelhoef, de sanspapiers,... Guido van Driel zet ons kurkdroog een spiegel voor de neus. Aan een confrontatie met onze eigen standpunten valt niet te ontsnappen: Om Mekaar in Dokkum verplicht ons tot het vormen van een eigen mening. Wat denk jij ervan?

Aantal genomineerde albums van Guido van Driel: 2/2296

Om Mekaar in Dokkum ontstond als opdracht van de gemeente Dongeradeel in Nederland. Hiermee wilde de gemeente de Engelse missionaris Bonifatius herdenken die bijna 1250 jaar geleden vermoord werd door een Friese roversbende na een mislukte poging om de Friesen te bekeren. Het hielp niet dat hij tijdens zijn bekeringstocht in Friesland heilige bomen omkapte. Enige vereiste van de opdrachtgever was dat het verhaal zich in Dokkum afspeelt. Dokkum heeft iets speciaals met Bonifatius, want de stad eert de man uitgebreid na zijn dood en zo wordt het een pelgrimsoord. Het boek moest onder andere dienen als relatiegeschenk.
 
Vier weken na de verschijning van het boek, ontstond een rel. Na een raadsvergadering op 23 december retourneren raadsleden van de christelijke partijen ChristenUnie, het CDA en Algemeen Belang Dongeradeel hun exemplaar van Om Mekaar in Dokkum. CDA-voorzitter Geert Kooistra voelde zich gekwetst door de schuttingstaal in het album. De politici vielen over woorden als "verdomme", "fuck" (die elk zes keer voorkomen), "God", "kut", "kutwijf" en "snikkel". Blijkbaar was tevoren nochtans ook al enige censuur toegepast door wethouder Ate Oosterhof, die het kunstproject begeleidde. Van Driel verwachtte dan weer meer commotie over de tekening van een man die in de Bonifatius-bron plast.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010