Theodoor Cleysters 7: Rozendal door Frank Le Gall op nummer 1664
In meerdere opzichten een buitenbeentje in de reeks want het staat op zichzelf en vertelt wat meer over de jeugd van Theodoor op het thuisfront. Bovendien is dit intermezzoalbum op ene mooie aquarelmanier ingekleurd. Losgetrokken uit de reeks en met een andere omslag zou je het een terechte plaats kunnen geven in een auteurscollectie als Vrije Vlucht.
 

Lincoln 1: Houten Kop door Jérôme Jouvray + Olivier Jouvray 
TOOG (2003, SC+HC), Collectie Blauw

Lincolns eerste drie woordjes waren "Shit", "Fuck" en "Sloerie". Een slechte jeugd dus en wellicht een verklaring waarom het hondsvot de glimlach schuwt en kiest voor een onzeker bestaan als notoire schurk in het wilde westen. Lincoln etaleert daarbij te pas en te onpas zijn cynische zelfhaat die merkwaardig genoeg niet door elk van zijn medemensen wordt gedeeld. Na een schavuiterige overval in een klooster, roept een monnik ‘m nog bemoedigend na: “Dat God je mag vergeven!”. “Ja, spot maar met mijn uiterlijk...”, is het rake antwoord. Een bladzijde verder ontmoet hij tijdens het vissen (met dynamietstaven als aas!) een sjofel figuur die zich voorstelt als God... Lincoln wil aanvankelijk met rust gelaten worden. Toch wijkt God nauwelijks van zijn zijde. Wat ziet hij in Lincoln dat de kwaaie vogel zelf niet ziet of wil zien?

Aantal genomineerde albums van Jérôme Jouvray: 1/2296
Aantal genomineerde albums van Olivier Jouvray: 1/2296

De broertjes Jouvray, Jérôme (tekenaar) en Olivier (scenarist), en inkleurster Anne-Claire (vrouw van Jérôme) maakten van Lincoln een bekroond familieonderonsje: op het prestigieuze festival van Angoulème kreeg het een nominatie voor het beste scenario en op het festival van Sierre werd het bekroond als beste debuut.
 
Jérôme Jouvray is een veelgevraagde animator en grafisch vormgever. Voor de Frans-Duitse cultuurzender Arte maakte hij vele filmpjes van generieken voor de vele thema-avonden die de tv-zender samenstelt.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010