Soldaat Varlot door Jacques Tardi + Didier Daeninckx op nummer 1655
Soldaat Varlot was een soort vervolg op De Laatste der Laatsen van dezelfde auteurs. Het werd oorspronkelijk uitgegeven als gelegenheidsuitgave in het kader van het film- en boekenfestival van Bergen. In Soldaat Varlot vond Jacques Tardi bij Didier Daeninckx een zielsverwant die de schroom die hem ervan weerhield om nog explicieter te zijn in Loopgravenoorlog te laten vallen. Al meteen op de eerste platen worden uiteenspattende hoofden en rondvliegende rompen getoond.
 
Flor de Luna 1: Santa Maria Cristina door Éric Lambert / Éric Stalner + Pierre Boisserie / Éric Stalner
Glénat (2007, HC), collectie Grafica

In zijn Geneefse herenhuis ligt het lijk liggen van de sigarenkoning Charles Porter. Zijn privésecretaris Antoîne Chatel staart hem berustend aan. Hij was net te laat. Zijn baas was al vermoord. Iemand was hem voor. Gelukkig waren de documenten niet gestolen. Rustig verder lurkend aan zijn Havaanse Flor de Luna, begon Antoîne ze te lezen. Het was het ware verhaal van Portero en Castellano, hoogstwaarschijnlijk de Spaanse voorvaders van Porter en Chatel. Spoedig was de klerk verdiept in het machtige verhaal van slavernij, muiterij en familievetes. Wat verderop bloedde het lijk langzaam leeg. Flor de Luna is voor de sigaar wat De Meesters van de Gerst voor het bier was. Een familie-epos van de bovenste plank.

Aantal genomineerde albums van Éric Lambert: 1/2296
Aantal genomineerde albums van Éric Stalner: 5/2296
Aantal genomineerde albums van Pierre Boisserie: 3/2296
Niets lijken de auteurs aan het toeval over te laten. Zo controleerde een echte Zwitserse sigarenimporteur nauwgezet alle historische feiten. Als bedanking werd dit eerste album getiteld naar zijn zuster Marie-Christine.
 
Sinds de eerste samenwerking met kinesitherapeut Pierre Boisserie voor Het Kruis van Cazenac, kruisten hun paden elkaar nog regelmatig. Zo loopt momenteel nog de conceptreeks Reiziger waar ook Éric Lambert zijn duit voor in het zakje doet.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010