DMZ 1: On the Ground door Brian Wood / Riccardo Burchielli + Brian Wood op nummer 1647
Brian Wood heeft ondertussen een pak lezenswaardige comicreeksen op zijn naam staan. Demo en Northlanders zijn er twee van. DMZ is zijn andere opmerkelijke reeks. Daarin heeft hij het over een journalist die doordingt in een onverwachtse orologszone in de nabije toekomst: de straten van New York. Het eiland Manhattan is niet langer een bruisend stadscentrum, het is een gedemilitariseerde zone geworden, internationaal gekend als DMZ. Matty Roth twijfelt na de dood van een collega (een verteraan in de oorlogsjournalistiek) tussen het wegraken van het gevaarlijke eiland of het maken van de reportage van zijn leven.
 
Horizon door Lian Ong
Griffioen Grafiek (1997, HC)

Een mysterieuze ziekte dwingt een boerenvolk voortdurend rond te trekken. Van boeren naar nomaden is een zware overgang en menig personage verlangt terug naar huis en haard. De jongeren die zich het voorvaderlijk dorp niet kunnen herinneren, hechten zich aan de verhalen van de mensen om hen heen. De tocht is lang en hard. Er vallen slachtoffers, een nieuwe leider moet gekozen worden, er komen baby's en er ontstaan spanningen. Op een dag bereiken ze een vruchtbare strook land waar ze zich zestien winters zullen vestigen. Een vuil drama zorgt voor een omwenteling en bovendien verzuipt de oogst in een hevige regenval. Opnieuw rondzwerven is de enige oplossing. Hun verhaal wordt gereconstrueerd door de ogen van acht hoofdpersonages. De kleuren spatten van het papier in een expressieve lay-out waarin Lian Ong vooral de horizontale kaders verkent. Dit is een album dat je moeilijk onberoerd laat.

Aantal genomineerde albums van Lian Ong: 2/2296
Lian Ong begon zo ongeveer aan Horizon in 1990 met enkele pagina's. Ze liet het moedeloos liggen omdat het toch niet werd betaald. Een ontmoeting met Edmond Baudoin resulteerde in een voorstelling van het project bij zijn uitgever Les Humanoïdes Associés. Casterman reageerde aanvankelijk verontwaardigd want ze waren ook geïnteresseerd. Van de Franse uitgever hoorde ze niets meer en ze hervatte het tekenen voor Casterman. Na publicaties in Wordt Vervolgd en later in albumuitgave van onder ander Stuifmeel en De Liften en een reeks kortverhalen in voorpublicatie, gooide Casterman na een machtsverschuiving Lian Ong toch de deur uit. Een kleine schadevergoeding compenseerde bijlange niet de geleverde prestaties: 35 kleurenplaten. Een klaagzang bij Arthur Griffioen had effect. Hij betaalde ongeveer vijfduizend euro om de strip te kunnen afwerken die hij zelf in een luxe-editie uitbracht en vervolgens — na alle persbelangstelling — in twee softcovers.
 
De titels van de SC-versies zijn De Vogel en de Steen en De Onzichtbare Draden. In de SC-versie van deel 1 ontbreekt de nostalgische proloog in zwart-wit dat zich afspeelt in het dorp vooraleer het volk op zwerftocht trekt. Maar er staan wel twee nieuwe hoofdstukken in deel 2 om het verhaal langer te maken.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010