Julie, Klaartje, Cécile 9: Het Eeuwenoude Balsem door Sidney + Bom op nummer 1645
Als de drie vriendinnen in gags en kortverhalen het al niet met elkaar aan de stok krijgen over of door meidenzaken of smachtend wegdromen over mooie jongens, dan beleven ze ook al eens een langer avontuur met de nadruk op avontuur en ook wel een beetje humor. Het Eeuwenoude Balsem is zo'n album van een langere zucht. Hoewel de drie scholieren van weleer met hun tijd zijn meegegaan (ze hokken inmiddels samen en proberen sinds hun afstuderen de eindjes aan elkaar te knopen met allerhande baantjes), is de serie toch in vertaling gestopt.
 
Johan en Pirrewiet 3: De Dwerg in het Rotsbos door Peyo
Dupuis (1955, 1967, SC)

Na twee eigen albums met enkel Johan in de hoofdrol, duikt de dwerg Pirrewiet en zijn trouwe ros Sikje (een geit) in het middeleeuwse leventje van de rechtschapen page van de koning op. En dat zal de stripwereld geweten hebben. Niet alleen is hij een samenvatting van al wat zondig is, hij speelt sinds zijn introductie van schavuit (omdat hij nu eenmaal geen werk vond terwijl er met zijn gestalte gelachen werd) zijn beste vriend Johan helemaal van het toneel. En dat duurt tot het album waarin de Smurfen opduiken. In feite kan je Pirrewiet zelfs zien als een rechtstreekse voorloper van de blauwe rakkertjes. In De Dwerg van het Rotsbos spannen de twee samen om prinses Anna, de nicht van de koning, te bevrijden uit het slot van Gerard van Wouterskerke. Hij ontvoerde haar en wist de schuld in de schoenen van Pirrewiet te schuiven.

Aantal genomineerde albums van Peyo: 7/2296
De origine van het geslacht Culliford ligt in Engeland. Geneologisch onderzoek gaat terug tot begin zestiende eeuw met Somerset als uitvalsbasis. Tussen zijn voorouders mocht Peyo Robert Culliford rekenen, een piraat die door koningin Marie II Stuart van Engeland in 1701 gratie werd verleend en bijgevolg zijn leven redde.
 
Peyo voorzag dat Pirrewiet in niet meer dan één enkel verhaal zou meespelen. Maar daar beslisten de lezers van het weekblad Robbedoes, waarin het verhaal werd voorgepubliceerd, anders over. Het publiek hield op slag van het personage. Pirrewiet zou nooit meer van de zijde van Johan wijken. In de jaren 1960 had Peyo nog het plan om het album te hertekenen om het meer te laten aansluiten met zijn toenmalige tekenstijl, maar het bleef bij slechts enkele hertekende platen. Een nieuwe cover werd dan weer wèl gebruikt voor alle herdrukken.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010