Cori de Scheepsjongen 1: Onder de Vlag van de Compagnie door Bob De Moor op nummer 1644
Het ondernemende en schrandere jongetje Cori vindt emplooi bij de Vereenigde Oostindische Compagnie in de zestiende eeuw en komt op zijn zeereizen in allerlei avonturen terecht. Bob De Moors passie voor het zeevaardersmilieu, de scheepvaart en de zee komen prachtig tot uiting. Dit is realistisch getekend topwerk. Helaas verschenen er slechts zes albums die De Moor naast zijn vele assistentiewerk voor Hergé diende uit te voeren.
 
Kafka door Robert Crumb + David Mairowitz
Oog & Blik/De Harmonie (2005, SC)

Op tekst van David Zane Mairowitz illustreerde undergroundicoon Robert Crumb een album over Franz Joseph Kafka. Strippassages wisselen zich hierbij af met illustraties bij gedrukte tekst. Niet alleen het leven van de romanschrijver, die vervreemding van zijn eigen lichaam als een hoofdthema doorheen zijn verhalen wist uit te puren, maar ook enkele van zijn verhalen passeren de revue. Qua introductie op de man en zijn œuvre kan dit tellen. Crumb beheerst bovendien de kunde om het allemaal begeesterd en met een grote betrokkenheid plastisch uit te beelden.

Aantal genomineerde albums van Robert Crumb: 3/2296
De verhalen van Kafka waren niet de enige bestaande literaire werken die Robert Crumb naar een stripverhaal omturnde. Zijn laatste grote wapenfeit is een stripadaptatie van de eerste vijftig hoofdstukken van het Oude Testament, meerbepaald Genesis. Hij werkte er vier jaar aan. Het Boek Genesis verscheen in 2009. In de vroege jaren 1980 werkte hij trouwens samen met de beruchte schrijver Charles Bukowski.
 
Hoewel Robert Crumb zich in het Amerikaanse undergroundcircuit ontwikkelde (met behulp van lsd waarvan hij een fervente gebruiker was), haalde hij toch internationale bekendheid met creaties als Keep On Truckin' (dat een van de symbolen van de jaren 1970 werd), Fritz the Cat en Mr. Natural. Tussendoor tekent hij talloze schetsboeken vol. In ruil voor een grote doos van zijn originele schetsboeken kreeg hij een huis in Zuid-Frankrijk cadeau waar hij vandaag nog steeds woont.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010