De Smaak van Chloor door Bastien Vivès op nummer 1643
Een jongeman krijgt van zijn kinesist de opdracht om wekelijks te gaan zwemmen. Bastien Vivès analyseert dit ritueel haarfijn. Wanneer het hoofdpersonage vervolgens een mysterieuze zwemster opmerkt, krijgen zijn wekelijkse zwempartijen een hoger doel. Ook de liefdeshistorie pakt de auteur bijzonder genuanceerd aan. Lichaamshoudingen, gelaatsuitdrukkingen, het heeft allemaal betekenis in dit album. Veel tekst komt er in dit dikke album dan ook niet aan te pas. Toen de wedstrijd werd georganiseerd om tot deze uitslag te komen, was er nog geen sprake van een vertaling van dit one-shot van het getalenteerde jonkie Vivès. Zo zie je maar: talent drijft hoe dan ook naar boven.
 
Vae Victis! 9: Gaius Julius Caesar, de Veroveraar door Jean-Yves Mitton + Simon Rocca
Talent (1998, SC+HC) / Saga Uitgaven (2010, SC+HC)

Van alle heersers die ooit over het oude Romeinse rijk regeerden, is Julius Caesar zonder twijfel de bekendste en de boeiendste. Dat wisten auteurs als Jacques Martin en Albert Uderzo + René Goscinny al die respectievelijk Alex en Asterix in deze enorm veelzijdige historische periode situeerden. Tussen feiten en fictie hakken Jean-Yves Mitton en Simon Rocca zich een weg door het pad te volgen van Caesars voormalige slavin Amber alias de Britse koningin Boadicaë die het opnam voor haar volk en de Romeinse onderwerping. In Vae Victis! is Caesar door haar geobsedeerd.

Aantal genomineerde albums van Jean-Yves Mitton: 13/2296
Aantal genomineerde albums van Simon Rocca: 14/2296
Simon Rocca is het pseudoniem van Georges Ramaïoli, net als Jean-Yves Mitton al een oudere knar die vooral historisch gesitueerde strips maakt. Enkele van zijn reeksen zijn De Khan, Zoeloeland, Goudvreter, Wanted en De Franse Indiaan.
 
Op domweg het laatste deel na gaf Talent de volledige reeks van vijftien delen van Vae Victis! uit. Vandaag is Saga Uitgaven dé uitgever van de strips van Jean-Yves Mitton. Naast heruitgaven van onder meer Vae Victis! (deze keer wèl compleet) met een nieuwe cover en een nieuwe vertaling (wat geen nutteloos werk was gezien de talloze fouten in de eerste vertaling) en De Barbaren geeft Saga Uitgaven ook Mittons nieuwe reeksen uit zoals de adaptatie van de roman Ben Hur.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010