Sky•Doll 1: De Gele Stad door Alessandro Barbucci + Barbara Canepa / Alessandro Barbucci op nummer 1641
Een lust voor het oog zijn de tekeningen en beslist ook de inkleuring van Sky•Doll met de synthetische opblaaspop Noa in de hoofdrol. Bij haar ‘geboorte’ moet er iets fout gelopen zijn want haar belemmeringsfunctie werkt niet naar behoren. Daardoor kan ze een geheugen opbouwen en een persoonlijkheid vormen. Wat volgt is een dol ruimteavontuur waarin religie in al zijn facetten op de korrel wordt genomen.
 
Een Moordenaar die met Vogels Praat 1 door Jean-Claude Servais
Dupuis (2005, HC), collectie Vrije Vlucht

Twaalf jaar na de moord op de dorpsherbergierster Aline, mag Blaise Van Hoppen de gevangenis van Aarlen verlaten. Uiteindelijk besluit hij terug te keren naar het dorp waar hij opgroeide. Het dorp waar hij als kleine vlasblonde Vlaming nooit echt werd aanvaard. Maar ook het dorp dat gelegen was in een waar paradijs voor vogels, zijn vrienden waarmee hij wel kon communiceren. Al snel werd Blaise Goudhaantje genoemd. En nu is hij terug. Luiken worden ’s nachts opnieuw gesloten, paniek grijpt om zich heen en de haat spat uit de ogen van de op wraak beluste dorpelingen. Maar het kan Goudhaantje niet deren, want zag hij daar geen paartje zwarte ooievaars overvliegen om te nestelen. Iets wat in België nog niet gebeurd is in de laatste honderd jaar!

Aantal genomineerde albums van Jean-Claude Servais: 16/2296
In Torgny, het meest zuidelijke dorpje van België, waren ze een beetje misnoegd. Alle omringende Ardeense dorpjes hadden ooit al eens gefigureerd in een strip van Daniel Hulet, Didier Comès, René Hausman,... Het dynamische dorpscomité bond de kat aan de bel, en nodigde Jean-Claude Servais in 2003 uit op hun artiestenfeest. Tussen pot en pint bleek het plattelandsdorpje voor de Luikenaar het ideale stripdecor voor een strip, abstractie gemaakt van hun minder geslaagde bloembakken en lantaarnpalen. Torgny bracht vervolgens een beperkte oplage van het tweeluik op de markt in het Gaumoise dialect.
 
Na jarenlange dienst als tekenaar voor Le Lombard en Casterman, trok Jean-Claude Servais in 1992 naar Dupuis waar hij voor de toen nog jonge auteurscollectie Vrije Vlucht het tweeluik Lova maakte. Het verhaal van het meisje dat is opgevoed door wolven, speelt zich net zoals Een Moordenaar die met Vogels Praat af in de Gaumestreek.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010