Beelden uit de Wereldgeschiedenis 2: De Vuurzuil van Timoer door Sirius + Xavier Snoeck op nummer 1635
Met een jarenlange onderbreking in de jaren 1970 en de eerste helft van de jaren 1980 liet Sirius bijna de gehele wereldgeschiedenis passeren in Beelden uit de Wereldgeschiedenis, beter gekend onder de naam Timoer. In elk album stond een roodharige telg van het Timoer-geslacht centraal. Historische achtergronden speelden per album haasje-over met avontuur, romantiek en drama.
 
Storm 18: De Robots van Danderzei door Don Lawrence + Martin Lodewijk
Big Balloon (1990, SC+HC) / Don Lawrence Collection (2008, SC+HC)

Storm, Roodhaar en Nomad moeten op zoek naar een nieuwe job. Ze worden aangenomen door Moeder Krone die een slavenhandelaarster blijkt te zijn. Op Danderzei, dat een immens wiel is, wordt het trio afgeleverd om als huisdieren, vechtslaven of "vleeswezens" te dienen voor het volk van robots dat Danderzei bevolkt. Robot Rak*el voert een strijd voor gelijke rechten tussen robots en mensen en helpt alvast Roodhaar te bevrijden. Storm en Nomad worden afgevoerd naar de arena waar de vleeswezens elkaar op leven en dood moeten bevechten. Daarna wacht Storm — of tenminste zijn digitale kopie — nog een buitengewone klus in de computer van Danderzei om de robots te herprogrammeren.


Aantal genomineerde albums van Don Lawrence: 28/2296
Aantal genomineerde albums van Martin Lodewijk: 27/2296
Over de herkomst van de namen van (neven)personages in Storm kan steeds een boompje worden opgezet. De vechthond Kiel bijvoorbeeld komt van Richard Kiel die de schurk met het stalen gebit vertolkte in de James Bond-films The Spy Who Loved Me en Moonraker. Het is trouwens Kiels baasje dat stalen kaken heeft.
 
Het idee voor De Robots van Danderzei kwam in eerste instantie van Don Lawrence. In allerlei films en tv-series doken steeds meer robots op en Don vond die wel fascinerend. Hij stelde daarom aan Martin Lodewijk voor om een verhaal te maken over een robotwereld.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010