Jonas Fink 1: De Jeugdjaren door Vittorio Giardino op nummer 1631
Jonas is een jonge Jood die in de jaren 1950 leeft in Praag. Zijn vader is gearresteerd door de communistische politie. Jonas en zijn moeder moeten ook nog leren leven met discriminatie en de repercussies van Joseph Stalins bewind. De Italiaanse tekenaar Vittorio Giardino staat op zeer eenzame hoogte door zich te onderscheiden van andere tekenaars met een loepzuivere, sensuele lijnvoering. Ook als scenarist toont hij zich als een vakbekwame stripauteur.
 
Het Chimpansee-Syndroom 1: Paradox door Jean-Michel Ponzio + Richard Marazano 
Dargaud (2007, HC)

Ter hoogte van de straat van Mozambique stort een onbekend ruimetetuig neer. Met man en macht vissen de Amerikanen een blikken gevaarte uit de zee. Het blijkt een antieke ruimtecapsule te zijn, de beruchte Apollo 11. In de capsule zitten twee mannen: Buzz Aldrin en Neil Armstrong. De eerste mensen op de maan zijn terug op aarde! Nu komt de kat op de koord. Apollo 11 landde zachtjes in zee in 1969. We bevinden ons echter in 2035... De Amerikaanse militaire geheime dienst werpt er zich op, vastberaden dit bedrog op te helderen. Gezien alles toch zo echt lijkt wordt er een NASA-specialiste bijgehaald, de bekende astronaute Hélène. Ondanks het feit dat haar langbeloofde reis naar Mars op het laatste nippertje afgeblazen werd, kan ze zich toch opladen om op de uitnodiging in te gaan. Meteen zit ze midden in een groot raadsel.

Aantal genomineerde albums van Jean-Michel Ponzio: 2/2296
Aantal genomineerde albums van Richard Marazano: 3/2296
Jean-Michel Ponzio is van alle markten thuis en is niet alleen in het vakje van striptelkenaar en illustrator te stoppen. Hij regisseerde en filmde zijn eigen kortfilms in 3D en ontwierp kostuums en decors, al dan niet futuristisch van aard voor diverse films waaronder Batman en Fight Club.
 
Eenzelfde soort dreiging vinden we ook terug in het meeste werk van Christophe Bec voor wie Richard Marazano de sf-serie Zéro Absolu schreef. Het helaas niet volledig in het Nederlands vertaalde drugsepos Cuervos verschilt in veel van Marazano's andere albums door het rauwe realisme.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010