De Geverniste Vernepelingskes 1 door Jan Bosschaert + Urbanus op nummer 1630
Hoe zet je BV's letterlijk in hun blootje en delf je alsnog zelf het onderspit? Dat tonen de twee hoofdrolspelers (met Urbanus als een profiterende opportunist en Jan Bosschaert als een naïef hulpje), die tegelijk de auteurs zijn, door ook zichzelf in de zeik te zetten. De twee lolbroeken van deze kolderstrip lijken nog meer plezier te beleven aan het maken van de telkens twee pagina's tellende verhalen dan de lezers. En hoe kort een bekend leven van een BV kan duren, leren we door oude albums te raadplegen. Vandaag zijn sommigen onder hen compleet uit de spotlichten verdwenen.
 
Prins Valiant 1: Jaargang 1937- 1938 door Hal Foster
Silvester (2008, HC)

Al na enkele pagina's barst Hal Foster los buiten het paginastramien met wafelijzerstructuur. Maar zelfs in deze debuutplaten van de reeks, waarin een nog jonge Valiant met branie in een moerasstreek leeft, is al duidelijk dat Foster een waar natuurtalent is met een realistische tekenstijl die vele navolgers en bewonderaars kende: van Jijé en Hans G. Kresse over Willy Vandersteen tot Minck Oosterveer. Valiant groeit verder op en wordt een schildknaap aan het hof van koning Arthur waar hij zich verder bekwaamt als krijger en genoeg aanleidingen tegenkomt om zijn moed en dapperheid te tonen. Enige historische waarde moet je niet zoeken in Prins Valiant. Foster wilde de grootste gemene deler van wat het grote publiek zich bij koning Arthur (uiteraard met lange witte baard), de grote stenen kastelen, riddertoernooien en queesteverhalen voorstelde. In dat opzicht beantwoordt de reeks aan alle romantische idealen van de middeleeuwen uit vele populaire fictiewerken.

Aantal genomineerde albums van Hal Foster: 3/2296
Hal (kort voor Harold) Foster was een Canadees die op zijn 29ste naar Chicago verkaste om er kunst- en designonderwijs te volgen. Door ernaast nog een job uit te oefenen, kon hij zijn familie laten overkomen. Zijn echtgenote was een Amerikaanse. Zelf verwierf hij later alsnog het Amerikaanse staatsburgerschap. Zijn eerste stripopdracht was een bewerking van Tarzan in 1931. Vijf jaar later tekende hij zijn eerste voorstudies voor Prins Valiant.
 
In 2008 begon Silvester met een luxueuze en oversized albumreeks waarvan elke uitgave twee jaargangen van de krantenreeks bundelt. De oplage is beperkt tot 444 exemplaren voor de gewone hardcoveruitvoering en nog eens honderd exemplaren voor een luxe-editie in een cassette met prent. Om een groter publiek warm te maken voor de oerdegelijke kwaliteiten van de reeks besliste Silvester om elke jaargang vanaf 2010 ook in een hardcover op een meer gangbaar formaat uit te geven.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010