Poezekat en de Krompier door Raymond Macherot op nummer 1621
Toen Raymond Macherot het weekblad Kuifje verruilde voor Robbedoes lanceerde hij voor zijn nieuwe werkgever opnieuw een dierenstrip. In Kuifje was Chlorophyl namelijk een van de vedetten. Poezekat zong het echter niet langer uit dan één avontuur. Het griezelige ondertoontje werd toch een beetje te eng bevonden voor de jeugd waarop het blad mikte. Daarna volgde het lieflijker Snoesje. Poezekat en de Krompier is zo'n beetje de Blacksad van de vorige eeuw. Ja, je leest het goed.
 
Durango 6: Het Noodlot van een Desperado door Yves Swolfs
Uitgeverij Archers (1986, SC), Collectie Wild Wild West / Dargaud (1988, SC) / Arboris (2000, SC+HC)

De ten onrechte van een aantal in Silver City gepleegde moorden Durango bevindt zich nog steeds in het Mexicaanse grensgebied met de outlaw Amos wiens leven hij redde. Hij vertelt Amos eerlijk wat zijn opdracht is en sluit zich min of meer bij de bende aan. De regeringstroepen zijn naar hem op zoek, op verzoek van premiejager Logan, die het nog altijd op Durango heeft voorzien. De streek biedt de voortvluchtige maar weinig beschutting en de definitieve krachtmeting tussen Logan en Durango komt nu snel in zicht.

Aantal genomineerde albums van Yves Swolfs: 21/2296
Met de groep Lazare leefde Yves Swolfs zich uit op zijn basgitaar en songwriter in het hardrockgenre. Het kwam in 1995 nog tot een aanklacht tegen Michael Jackson waarin de overleden popster ervan werd beticht een van hun songs (Boulevard des Rêves Brisés) te hebben geplagieerd voor Jacksons versie Give in to Me. Beide liedjes zaten bij muziekuitgever Warner Chapell Music onder dak. Swolfs eiste 75 miljoen oude Belgische frank. Hij won het proces, maar kreeg er geen centen voor. Wel mocht hij op kosten van de veroordeelde partij de beslissing in kranten en tijdschriften publiceren.
 
Na deel 7, Loneville (1987), werd Uitgeverij Archers verkocht aan Dargaud die op zijn beurt de serie doorverkocht aan Les Humanoïdes Associés. Yves Swolfs kreeg schoon genoeg van dit gemarchandeer en zocht zijn heil bij Glénat waar hij voor hun historische stripblad Vécu de reeks Dampierre creëerde. Na twee albums is hij het al wat beu en draagt het penseel over aan Eric (= Frédéric Delzant) en vanaf deel 4 aan Pierre Legein. Swolfs bleef wel de scenarist van de reeks.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010