Sammy 6: De Lijfwachten Zijn Knetter door Berck + Raoul Cauvin op nummer 1620
Beslist het knettergekste album uit de reeks met de twee doorgaans berooide lijfwachten Sammy Day en Jack Attaway op missie in het gekkenhuis. Het slapstickgehalte ligt duizelingwekkend hoog, de vaart zit er ongelooflijk in en de grappen stapelen zich op.
 
De Tien Geboden X: De Laatste Soera door Franz + Frank Giroud
Glénat (2003, HC)

Begin 2003 verloor de stripwereld een van zijn grote namen. Franz, de geestelijke vader van Lester Cockney en Jugurtha ging op een dag in januari van ons heen en liet een leegte achter. Dit laatste deel van De Tien Geboden was zo een beetje zijn requiem en het lijkt allemaal wat symbolisch. Niet alleen is dit afsluitende deel een van de betere albums in de serie, bovendien blijkt nu, hoewel er een aantal mindere episodes tussen zitten, dat de reeks De Tien Geboden in zijn geheel een sterk epos is geworden. Lees de tien delen van 10 naar 1, en dan volg je de weg die de tien zinnetjes op het schouderblad van een kameel hebben afgelegd, een weg vol noodlot, in chronologische volgorde. En net een van de groten van de Negende Kunst mag dit epos afsluiten (of beginnen, als je ze in die omgekeerde volgorde leest), als een ultiem eerbetoon aan zijn werk.

Aantal genomineerde albums van Franz: 12/2296
Aantal genomineerde albums van Frank Giroud: 19/2296
Van De Tien Geboden raakten in totaal meer dan een miljoen albums verkocht. Vooral de eerste albums deden het goed met elk 145.000 exemplaren. De latere delen bleven hangen bij 70.000 exemplaren. Tot een vervolg kwam het niet, maar spin-offs als De Fleury-Nadals en De Erfgenaam konden dan weer wel. In het Frans verscheen wel nog een elfde deel dat te vergelijken is met het gouden album van De Meesters van de Gerst en het buitenreeksalbum van Quintett (ook van Frank Giroud), dus met teksten en losse stripscènes.
 
Net zoals Enrico Marini, Jean-Pierre Gibrat, Dany en nog wat tekenaars haal je een getekende vrouw van Franz er zo uit. Het personage Mahdjubah met de donkerbruine ogen en het donkere haar is haast een kopie van zijn heldinnen uit Jugurtha, Lotusbloem, Hannah en andere reeksen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010