Piet Pienter en Bert Bibber 5: De Diamantmijnen van Koningin Salami door Pom op nummer 1619
Op een rommelmarkt koopt professor Snuffel een oud beeldje. Daarin blijken enkele diamanten verborgen te zitten en een grondplan. Met dit plan kan de plaats van herkomst gevonden worden. Piet en Bert besluiten om samen met de professor op zoek te gaan naar de diamantmijnen van Koningin Salami. Een diamantair heeft echter lucht gekregen van deze zaak en probeert een steentje mee te pikken. Het idee van een verborgen koninkrijk is beslist niet nieuw, maar Pom kneedt het geheel naar zijn eigen goesting.
 
Kruistocht 1: Simoen Dja door Philippe Xavier + Jean Dufaux
Le Lombard (2008, SC)

Gregorius van Arcos voert een christenenleger aan dat oprukt richting Jeruzalem. Daar vraagt zijn vastberaden tegenstander, Ab' Doel Razim, sultan van Jeruzalem, aan de moefti van Alkar om zijn moslimleger te zegenen en hem de overwinning te schenken. De moefti zegent alle soldaten van de sultan en al snel staan beide grootmachten tegenover elkaar. De clash vernietigt het christenenleger en Gregorius van Arcos sneuvelt. Niet het moslimleger maar de Simoen Dja, een vreselijke zandstorm, blijkt het instrument van de nederlaag te zijn. Gauthier van Vlaanderen, de schoonzoon van Gregorius, had het nochtans voorspeld. Hij verzaakte dan ook mee te strijden omwille van deze zandstormen, en dit in schril contrast tot kemphaan en bondgenoot Robrecht van Tarente. Deze laatste weet ternauwernood aan de dood te ontsnappen, maar heeft hiervoor zijn ziel moeten verkopen.

Aantal genomineerde albums van Philippe Xavier: 2/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Dufaux: 67/2296
Fransman Philippe Xavier studeerde publiciteit in Argentinië vooraleer hij in Chili werk vond. Vanaf 1991 leefde hij twaalf jaar lang in de Verenigde Staten waar hij zes jaar lang tekende voor comicuitgevers Marvel en Peregrine Entertainment. Hij publiceerde in onder meer Heavy Metal, Chaos! en Frank Frazetta Illustrated. Zijn huidige hoge tempo heeft hij dus te danken aan zijn ervaring in de comicwereld.
 
In 2003 keerde Philippe Xavier terug naar Frankrijk en kon er aan de slag voor uitgeverij Soleil. Zo nam hij op scenario van Ange Verloren Paradijs over van Alberto Varanda en tekende de delen 2, 3 en 4. Daarna tekende hij in amper twee jaar tijd de vierdelige eerste cyclus van Kruistocht. De volgende cyclus zal zich meer concentreren op het personage Gauthier van Vlaanderen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010