Guus Slim Omnibus 1 door Maurice Tillieux op nummer 1604
Bundel van de eerste drie Guus Slim-verhalen waaronder het vooral door stripauteurs veelgeprezen De Verdronken Wagen. Humor met een klein hoekje af, detectiveverhalen die volwassenen meer zal aanspreken dan de Robbedoes-lezende jeugd van toen en een oerdegelijke Franco-Belgische tekenstijl zorgen voor een knappe potpourri. Maurice Tillieux nam zijn vak en zijn lezers beslist au sérieux.
 
Er Was Eens 'n Voorbijganger 1: Het Dorpje dat Ging Vliegen door Enki Bilal + Pierre Christin
Dargaud/Oberon (1978, HC) / Big Balloon/Alpen (1991, HC) / Oog & Blik (2003, HC)

Het Dorpje dat Ging Vliegen was het debuutalbum van Enki Bilal. De onderlaag van het verhaal is nog procommunistisch te noemen, een standpunt dat vanaf deel 3 in de reeks Er Was Eens 'n Voorbijganger in een tegengestelde richting evolueerde. Het gaat voornamelijk over een dorpje temidden de natuur in zuidwest-Frankrijk dat belaagd wordt door de opdringerige industrie en staat. De papierfabrieken in de buurt lozen er hun afval en achter het prikkeldraad van een uitgestrekt militair terrein gebeuren er experimenten die de huizen van het dorpje doen vliegen. En toch willen de bewoners niet van wijken weten. Het personage de Voorbijganger komt bij hen langs en bedenkt een oplossing om de zwevende huizen bij elkaar te houden. Ondertussen beginnen de militairen monsterlijk te muteren.

Aantal genomineerde albums van Enki Bilal: 11/2296
Aantal genomineerde albums van Pierre Christin: 9/2296
In 1972 studeerde Enki Bilal af in de schone kunsten en mocht voor het eerst publiceren in Pilote met het kortverhaal Le Bol Maudit, dat hij nog ondertekende met zijn echte voornaam Enes. Dat jaar ontmoette hij ook Pierre Christin. Deze laatste bood hem een kortverhaal aan dat eigenlijk was bestemd voor Jacques Tardi voor de serie Er Was Eens 'n Voorbijganger.
 
Enki Bilal en Pierre Christin hebben samen tien albums gemaakt; twee geïllustreerde boeken vertrekkend van geretoucheerde foto's, een oude techniek die Bilal nieuw leven inblies; Le Sarcophage uit 2000 over het einde van het Tjernobyl-tijdperk in Les Correspondances de Pierre Christin (een collectie boeken over uiteenlopende onderwerpen bij Dargaud die telkens door een andere tekenaar — Jacques Ferrandez, Max Cabanes, Jean-Claude Mézières en Jean-Claude Denis — zijn geïllustreerd) en de film Bunker Palace Hotel (1989) met Jean-Louis Trintignant en Carole Bouquet.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010