Nero Klassiek 1: Het Geheim van Matsuoka door Marc Sleen op nummer 1601
Het allereerste verhaal van Nero... nee, wat zeggen we? Eigenlijk is dit het eerste avontuur van detective Van Zwam, maar in hetzelfde verhaal dook Nero al op. Zijn feitelijke naam was M. Schoonpaard, een man die zich door het drinken van het Matsuokabier de Romeinse keizer Nero waande. Het personage nam na drie avonturen Van Zwams hoofdrol over en werd de centrale figuur van de reeks. De rest is een lang hoofdstuk Vlaamse stripgeschiedenis.
 
De Avonturen van Kuifje: De 7 Kristallen Bollen door Hergé
Casterman (1948, 1962, 1967, 2001, 2007, 2009, SC+HC)

Een verschrikkelijke vloek treft de leden van een etnografische expeditie in Peru waar ze de gemummificeerde Inca Rascar Capac ontdekten. Na een optreden in een variététheater, waar oude bekenden Alcazar en Bianca Castafiore, maar vooral fakir Ragdalam en helderziende Yamilah furore maken, raakt Kuifje betrokken in de zaak die de speurders Jansen en Janssen kregen toegewezen. Bij elk getroffen lid vindt men scherven van een kristallen bol.

Aantal genomineerde albums van Hergé: 23/2296
De briljante, huiveringwekkende scène waarin Rascar Capac in een nachtmerrie van Kuifje zijn kamer binnentreedt via het raam is een idee van Edgar-Pierre Jacobs die Hergé in deze periode als assistent hielp. De scène vond navolging in het Jommeke-album De Zonnemummie. Jef Nys schrapte de passage evenwel bij een zoveelste herdruk omdat hij die te luguber vond voor het beoogde, jeugdige doelpubliek.
 
De 7 Kristallen Bollen startte in december 1943 in Le Soir, dat toen onder toezicht stond van de nazi's. De afleveringen verschenen in de krant redelijk onregelmatig omdat Hergé in een slechte gezondheid verkeerde en aan geldgebrek leed. Bij de Bevrijding in 1944 werd de publicatie gestaakt en kreeg Hergé vervolgens een algemeen publicatieverbod omdat hij voor de gestolen krant Le Soir werkte. Dankzij uitgever Raymond Leblanc kreeg hij min of meer eerherstel en begon het grote Kuifje-weekbladavontuur waarin Hergé het verhaal hervatte onder de titel De Zonnetempel.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010