Jan Kordaat 3: Het Geheim van de Donkerburcht door Eddy Paape + Jean-Michel Charlier op nummer 1595
Het tot het actie-, avontuur- en detectivegenre behorende Jan Kordaat was zo'n beetje de Largo Winch of XIII van zijn tijd. Na enkele albums van Jijé nam Eddy Paape het van hem over. Het Geheim van de Donkerburcht (klassieker en tegelijk degelijker vind je ze haast niet meer) was zijn eerste bijdrage aan de reeks.
 
De Torens van Schemerwoude 2: Eloïse van Grimbergen door Hermann
Arboris (1986, SC+HC) / Glénat (1999, SC)

Het land van Caulx is in rep en roer. Het slot van de landheer is overvallen en in brand gestoken door een bende plunderaars die bovendien alle verdedigers uitgemoord hebben. Aan het hoofd staat een merkwaardige figuur, half mens, half dier. Met zijn bende belagen ze de bezittingen van rijke heren en prediken ze geweld en verwoesting. Ridder Aymar van Schemerwoude, die een bezoek aan de heer van Caulx wil afleggen, zal de strijd met deze brandstichtende en bloeddorstige horde moeten aanbinden. Daarvoor bundelt hij zijn krachten met de fascinerende Eloïse van Grimbergen, een meedogenloze krijgsvrouw die met haar ridders en boeren een buitengewoon avontuur tegemoet gaat.

Aantal genomineerde albums van Hermann: 50/2296
Hoewel Hermann zich uitvoerig documenteerde over de architectuur uit de tijd van De Torens van Schemerwoude omstreeks de elfde eeuw, ging hij toch de fout in door een veel te ingewikkeld kasteel voor die tijd te tekenen. Later zette hij dit recht door meer houten kastelen te laten zien die beter passen in de Merovingische periode. Stenen burchten waren toen eerder een zeldzaamheid. De enkele die wel bestonden, behoorden toe aan de belangrijkste en rijkste heren.
 
In deze periode (1985) sloot Hermann zich aan bij het Joegoslavische agentschap Strip Art Features dat zijn internationale rechten zal beheren. Hermanns manager en agent Ervin Rustemagic werd een goede vriend en bood vanuit zijn toenmalige woonplaats Sarajevo informatie dat Hermann verwerkte in het one-shot Sarajevo-Tango.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010