Griffu door Jacques Tardi + Jean-Patrick Manchette op nummer 1586
Eerste samenwerking tussen Jacques Tardi en de Franse romanschrijver Jean-Patrick Manchette wat uiteraard een gitzwarte detectivestrip opleverde. Kleine West Coast Blues volgde vele jaren later.
 
Batman: The Long Halloween door Tim Sale + Jeph Loeb
DC Comics (1998, SC)

The Long Halloween grijpt terug naar Batmans eerste jaren van misdaadbestrijding. De mysterieuze moordenaar Holiday, die enkel moordt op feestdagen en er een maandelijkse frequentie op nahoudt, is hierin de grote vijand. Samenwerkend met luitenant James Gordon en openbaar aanklager Harvey Dent (vooraleer hij Two-Face werd) probeert Batman een volgende moord te voorkomen en de identiteit van Holiday te achterhalen. Ondertussen valt Gotham City ten prooi aan gangsterbendes en superschurken. Zo passeren ook Scarecrow, Mad Hatter, Penguin, Poison Ivy, The Joker en een verleidelijke maar onbetrouwbare Catwoman.


Aantal genomineerde albums van Tim Sale: 1/2296
Aantal genomineerde albums van Jeph Loeb: 1/2296
The Long Halloween speelt zich af niet lang na de gebeurtenissen in Batman: Year One en bood samen met Batman: The Man Who Falls inspiratie voor de Batman-filmreboot Batman Begins in 2005 en diens sequel The Dark Knight Returns. Meerdere ideeën (zoals de ondergang van de maffia en de oorsprong van The Joker, Scarecrow en Two-Face) en scènes uit The Long Halloween zijn te herkennen in deze films.
 
Naast stripscenarist voor onder meer Spider-Man, Batman, Superman, Hulk, Captain America, Iron Man, Daredevil, Supergirl, The Avengers, en Buffy the Vampire Slayer, is Jeph Loeb ook producer en schrijver van films (Commando, Teen Wolf) en tv-reeksen (Smallville, Lost). Ook aan de tv-serie Heroes, waarvan hij de co-Executive Producer is, schreef hij mee. Voor deze tv-reeks maakte Tim Sale de schilderijen die het personage Isaac Mendez op doek zet. Het lettertype van de verschillende hoofdstukken in Heroes is eveneens van Sales hand.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010