Atalante 1: Het Pact door Crisse op nummer 1561
Crisse weet met weerkerende thema's en steevast met dametjes die zijn begiftigd met kapsels als watervallen, ogen als glanzende knikkers en borsten als plukklare vruchten praktisch telkens hetzelfde verhaal te vertellen. Het tijdsvak waarin zich alles afspeelt, is nog het grootste verschil. In het geval van Atalante is dat het mythische Griekenland. Een vondelinge krijgt van enkele Griekse godinnen bijzondere gaven. In een bos vangen dieren en mythische wezens zoals faunen en centauren Atalante liefdevol op. In de mensenwereld wil ze als volwassen vrouw met Jason en zijn Argonauten optrekken, maar daarvoor moet het brutaaltje zich eerst bewijzen.
 
Suske en Wiske 8/136: De Bokkerijder / De Bokkerijders door Willy Vandersteen
Standaard Uitgeverij (1956, 1972, 1993, SC+HC)

Lambik schaamt zich voor zijn afkomst. Uit het achttiende-eeuwse dagboek van Johan Mattheus Lambik blijkt dat zijn voorvader tot een roversbende, meerbepaald de bokkerijdersbende, heeft behoord. Deze maakte de provincie Limburg onveilig. Johan Mattheus wilde berouw tonen en de geroofde zilverschat aan de kerken van Limburg teruggeven. Het zilver werd gebruikt om een grote zilveren bok te smeden en het is nu aan Lambik om de wens van zijn voorvader in te willigen. Daarvoor moet hij de steenkoolmijnen in om de Zilveren Bok te vinden. Deze laatste lééft en samen met zijn baasje Thijs doet het beest er alles aan om Lambiks streven — en dat van zijn vrienden — te saboteren.


Aantal genomineerde albums van Willy Vandersteen: 67/2296
De kranten De Standaard en Het Nieuwsblad vonden het in 1948, toen het verhaal in voorpublicatie liep, een goed idee om een wedstrijd te organiseren waarbij afgebeelde sierletters in het verhaal de namen van drie Limburgse gemeentes vormden. De winnaars kregen een Suske en Wiske-album.
 
Hoewel de krantenpublicatie van 1948 dateerde, duurde het toch nog tot 1956 vooraleer het verhaal in album verscheen. Omdat tegen dan Jerom al zijn intrede in de reeks had gemaakt, werd in de eerste druk van het album een extra kadertje opgenomen waarin Suske en Wiske door middel van een zogezegd briefje kort uitleg geven over de afwezigheid van Jerom in het verhaal. De Bokkerijder is chronologisch eigenlijk het achtste verhaal van de twee striphelden.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010