Ragebol 2: De Beeldhouwers van het Licht door Frank Pé + Bom op nummer 1554
Uitmuntend verhaal met een te ontsluieren geheim dat het liefst geheim mag blijven, zo mooi dat het is. Ragebol logeert bij zijn oom (gemoddelleerd naar tekenaar René Hausman) en tante in een Ardeens plattelandsdorpje. Ook hier schurkt de moderne wereld zich aan de regio door de komst van een weliswaar uiterst milieuvriendelijk bedrijf dat afval verwerkt. Oompje vindt het niet best, maar hij zit dan ook dichtbij de sleutel van een mysterie dat te maken heeft met een meertje in de buurt. Eerder bij toeval ontdekt Ragebol de pracht van een 'lichtbeeldhouwwerk'. Daarna is alles om zeep.
 
Jeremiah 8: Het Woedende Water door Hermann
Novedi (1983, SC) / Dupuis (1993, SC+HC), collectie Spotlight

Sam Toshida is een van de rijkste zakenmannen van Amerika die zijn welvarendheid na de apocalyps heeft kunnen handhaven omdat hij toegang heeft tot een in deze tijden kostbaar goed: olie. Hij heeft een dochter, Lena, een verwend rijkeluiskind. Terwijl Jeremiah verwikkeld is in een complot tegen de oliemagnaat en de dochter wil ontzetten, heeft Kurdy de bedoeling haar te ontvoeren om een losgeld te eisen. Op hun tocht door een moeras krijgen ze te maken met mutanten. Maar da's niet alles. Jeremiah moet zich ontfermen over de meid en voelt zich bekocht door zijn kompaan. De vriendschap wordt met een vuistslag beëindigd. En Jeremiah is verliefd.


Aantal genomineerde albums van Hermann: 50/2296
In 2001 kwam het tot een Amerikaanse tv-serie met Luke Perry (een van de binken uit Beverly Hills 90210) in de rol van Jeremiah en omwille van politieke correctheid vertolkte de zwarte acteur Malcolm-Jamal Warner (Theo Huxtable uit The Cosby Show) Kurdy. De serie was eerder tienergericht. Er werd enkel betaald voor de personages en de setting, niet voor de oorspronkelijke scenario's. In plaats van op motorfietsen, reden ze rond in busjes. Hermann distantieerde zich dan ook van het hele tv-project. Er liepen twee seizoenen van respectievelijk twintig en vijftien afleveringen vooraleer de serie in 2004 werd afgevoerd.
 
Uitgeverij Novedi was in de late jaren 1970 en de jaren 1980 een ambitieuze speler in de uitgeverswereld. Het gaf niet alleen het striptijdschrift Wham! uit in diverse talen en onder diverse namen, het snoepte ook auteurs af van andere uitgeverijen. Deze zetten hun series ofwel onverdroten voort bij Novedi (zoals Roodbaard, Aria, Blueberry, Michel Vaillant,...) of creëerden nieuwe series voor het blad die ook in albumvorm verschenen. Jeremiah was een van die series. Maar Novedi stapelde de schulden op elkaar en moest de handdoek in de ring gooien. Vooral Dupuis profiteerde daarvan en nam het fonds van Novedi grotendeels over.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010