Sabels en Galjoenen 5: Jan zonder Maan door Jean-Luc Masbou + Alain Ayroles op nummer 1545
Het onafscheidelijke duo, macho en gentleman Don Lope en de verliefde vos Armand Raynal, verkennen de zo moeizaam bereikte Tangerine-eilanden op zoek naar de vermelde geheimzinnige schat op een gevonden schatkaart. De inwoners van de eilanden, de Selenieten, lachen hen daarom uit, daartoe aangevoerd door prins Jan die (terug) naar de maan wil en zich ondertussen onledig houdt met het schrijven van theatrale opvoeringen. Uiteraard steelt het lompe konijn Eusebio als vanouds de show.
 
De Wet van de Kanun 1: Bloedschuld door Michel Chevereau + Jack Manini
Daedalus (2007, HC)

De dertienjarige Leka is in het Albanië van de jaren 1960 tot last van zijn alcoholische, gewelddadige voogd Nikita. Leka moet de half vervallen residentie van de plaatselijke dokter verkennen om er later kostbaar tuig te kunnen jatten. Het meisje Sose loodste 'm tegen beter weten binnen. Van hem neemt zij eieren af, zowat het enige waar Leka en Nikita op min of meer legale wijze hun geld mee verdienen. Een minder legale bron van inkomsten is het verkopen van ontvoerde baby's voor Italiaanse gezinnen. Het is wat, daar in een milieu dat gedicteerd wordt door maffiawetten uit het boek de Kanun. Maar Sose weet Leka te charmeren, in de eerste plaats met het vertonen van filmfragmenten met niets anders dan degenscènes. Het is studiemateriaal voor haar vader en oudere broer. Ook Leka raakt gefascineerd door de schermsport. Nikita vindt evenwel dat het tijd wordt voor een buit.


Aantal genomineerde albums van Michel Chevereau: 1/2296
Aantal genomineerde albums van Jack Manini: 1/2296
Jack Manini schreef niet alleen het scenario, hij kleurde ook de albums van deze reeks in. Doorheen zijn carrièrre was hij afwisselend tekenaar en scenarist voor tal van onvertaalde series.
 
Het boek Kanun bestaat echt en het legt in Albanië effectief vast wie het recht heeft om nog een eitje te pellen met iemand die een naaste kwaad heeft aangedaan. Naast het bepalen van bloedwraak geldt het boek ook in gevallen van recht en wet.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010