Het Bloed van de Porphyres 1: Soizik door Joël Parnotte + Balac op nummer 1541
Twintig jaar na het magistrale eerste deel van Samber, stofte Yann nog eens zijn oude pseudoniem Balac af voor deze dramatische familiesaga die zich afspeelt in een Bretoens havendorpje waar nog strandjutters actief zijn. Het knappe, brutale wicht Soizik wil haar gestolen ketting veilig stellen, maar wordt daarbij verrast door een dodende stroming die haar naar de Kornik, de verdoemde duivelsrots, meevoert.
 
De Schorpioen 6: De Schat van de Tempel door Enrico Marini + Stephen Desberg
Dargaud (2005, SC)

De Schat van de Tempel, sluit een eerste cyclus af.
Er worden dan ook een paar verhaallijnen beëindigt, onder andere dat van de jacht op en de puzzel rond de schat van de tempeliers. Tegelijk worden andere intriges opgehelderd, geheimen blootgelegd (de identiteit van de gemaskerde kapitein Rochnan) en een nieuwe cyclus geïntroduceerd. De cliffhanger liegt er niet om.

Aantal genomineerde albums van Enrico Marini: 16/2296
Aantal genomineerde albums van Stephen Desberg: 30/2296
Enrico Marini houdt ervan zijn publiek te plezieren. Zijn verlangen is om een populaire strip te creëren vol avontuur en emotie. Uit dat verlangen en met De Ster van de Woestijn als een contragewicht groeide De Schorpioen. Het moest een populaire reeks worden naar het voorbeeld van de romans van Alexandre Dumas (De Drie Musketiers, De Graaf van Monte Christo), de literatuur in feuilletonvorm, mantel- en degenfilms zoals die van Scaramouche en de films van Errol Flynn.
 
De Schorpioen stond al op papier nog vóór Enrico Marini aan De Aasgieren begon. Het was Marini die met het personage voor een mantel- en degenstrip kwam opzetten. Hij had al min of meer een idee voor een verhaal in zijn hoofd, maar hij liet Stephen Desberg de vrijheid om met wat anders in de plaats te komen. Desberg vond het idee interessant en stimulerend. Desberg hield van de achttiende eeuw, in het bijzonder de klassieke muziek uit deze periode. Uiteindelijk werkte hij het thema in de breedte en de diepte uit.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010