Jerom 5: De Bronzen Kabouter door Studio Vandersteen op nummer 1536
Het werd toen nog niet zo genoemd, maar eigenlijk schudde Willy Vandersteen in zijn carrière de ene spin-off na de andere uit zijn mouw. Vandaag is het een dikwijls laakbaar fenomeen om een hoofdreeks uit te melken. Uit Suske en Wiske groeide in de jaren 1960 de nevenreeks Jerom die als latere gouden stuntman zo'n beetje voor een Vlaamse superheld doorging, inclusief mal pakje. Bij elke nevenreeks bemoeide Willy Vandersteen zich nog het meest in de opstartfase vooraleer het finaal over te laten aan zijn studiomedewerkers. De eerste verhalen, zoals De Bronzen Kabouter, behoren dan ook tot de betere.
 
De Druïden 1: Het Mysterie van de Ogams door Jacques Lamontagne + Jean-Luc Istin / Thierry Jigourel
Daedalus (2007, SC)

De Keltische cultus van de druïden loopt in de vijfde eeuw na Christus op zijn laatste benen terwijl het christendom aan aanhang wint. Druïden bekeren zich tot broeder of verdwijnen naar andere oorden. Allemaal? Nee, Gwenc'hlan houdt stand in Armorica, een oude benaming voor Bretagne. Taran is zijn leerling. In een paar nabijgelegen abdijen wordt de ene na de andere broeder teruggevonden, onthoofd en met een houten staak in de borstkas geramd. Het is geen prettig zicht. Op de staak komen Ograms voor, heilige druïdentekens. Vanzelfsprekend gaan de beschuldigingen naar de druïden. Eén broeder gelooft in hun onschuld en wil hen ten minste de kans geven om de echtheid van deze tekens te onderzoeken. Hij doet daarvoor een beroep op zijn oude vriend, Gwenc'hlan.


Aantal genomineerde albums van Jacques Lamontagne: 2/2296
Aantal genomineerde albums van Jean-Luc Istin: 8/2296
Aantal genomineerde albums van Thierry Jigourel: 2/2296
Jean-Luc Istin is altijd al gefascineerd geweest door de Keltische geschiedenis in Bretagne. Een eerste uiting ervan op stripgebied kwam er met De Legenden van Korrigan met kortverhalen door diverse tekenaars. Dankzij het succes hiervan, kreeg hij de Franse uitgeverij Soleil zo ver om de collectie Soleil Celtic uit de grond te stampen. Een aantal reeksen schrijft hij zelf, zoals De Drakenorde, de Merlijn-spin-off Merlin, la Quête de l'Épée en uiteraard De Druïden.
 
Thierry Jigourel is een Franse historicus die scenarist Jean-Luc Istin met raad en daad bijstond om het tijdperk correct te kunnen weergeven, ook al gaat het om een reeks met fantasy-elementen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010