Eerste Keer door Alfred / Capucine / Jérôme d'Aviau / Virginie Augustin / Vince / Rica / Olivier Vatine / Cyril Pedrosa / Dominique Bertail / Dave McKean + Sibylline op nummer 1527
Eerste Keer bundelt tien uiteenlopende verhalen over de eerste keer met een meisje, met een seksspeeltje, met een opblaaspop, een eerste totale onderwerping aan een man, een eerste keer langs de achterdeur,... De toon varieert van teder over gepassioneerd tot brutaal. Al wat seks oproept, quoi? Vanuit een vrouwelijk standpunt bovendien. Uit de mond of het brein van de meisjes en vrouwen in elk van de verhalen komen we te weten wat er in hen omgaat. Voor de tekeningen staat een mooi kransje tekenaars garant.
 
De Woestijnschorpioenen 1: Dagboek van een Dode door Hugo Pratt
Casterman (1977, 1989, SC+HC)

Aan de hand van de dagverslagen van S. Kacurios, Venetiaan van Griekse afkomst, vernemen we hoe het de legereenheid van de Long Range Desert Group, ook wel "schorpioenen van de woestijn" genoemd, verging in de Italiaanse koloniale gebieden in Noord-Afrika tijdens de Tweede Wereldoorlog. Confrontaties met de plaatselijke bevolking en de Geallieerden (in de woestijn en in de lucht) zijn schering en inslag en zorgen ervoor dat de avonturen van de niet altijd kosjere eenheid zowel gevaarlijk als retespannend zijn.


Aantal genomineerde albums van Hugo Pratt: 17/2296
Hugo Pratt bracht een deel van zijn jeugd door in de Noord-Afrikaanse koloniën (een gebied waartoe het huidige Somalië en Eritrea behoorden) die Italië toen nog had. Als ervaringsdeskundige wist hij van De Woestijnschorpioenen en ook van Corto in Ethiopië albums vol passie te maken.
 
Bij monde van het personage Cush, die zowel in Corto Maltese als in De Woestijnschorpioenen voorkwam, kunnen we afleiden dat Corto verdween in Spanje tijdens de Burgeroorlog aldaar.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010