Adler Integraal 2 door René Sterne op nummer 1525
Met deze tweede integrale bundel wordt een achtenswaardig punt gezet achter de integrale heruitgave van de reeks Adler van de in 2006 overleden auteur René Sterne. Als toemaatje krijg je na de vijf resterende verhalen enkele soms niet eerder verschenen kortverhalen cadeau. De evolutie in de tekenstijl valt daardoor nogmaals op.
 
David Boring door Daniel Clowes
Pantheon Books (2000, SC+HC)

De verhaallijnen van David Boring verschenen aanvankelijk in de nummers 19 tot 21 van de comicreeks Eightball vooraleer het tot een gebundelde uitgave kwam. Hoofdpersonage David Boring — die effectief een doodsaai uiterlijk heeft — houdt zich voornamelijk bezig met het zoeken naar de perfecte vrouw. Die lijkt hij gevonden te hebben in Wanda. Tegelijk verneemt hij meer van zijn vader, een obscure comictekeneaar die hij nooit heeft ontmoet. Op de achtergrond zorgt een potentieel nakend nucleair conflict voor een extra zwaarmoedige dimensie. Zo belandt David in een depressie die wekenlang aansleept. Hij wordt ook nog eens door een onbekende in het hoofd geschoten, een komt hij daar wonderwel goed vanaf met slechts een gaatje in het voorhoofd.


Aantal genomineerde albums van Daniel Clowes: 3/2296
David Boring kwam tot stand terwijl Daniel Clowes aan de filmversie werkte van zijn doorbraakstrip Ghost World. Davids interesse voor films groeide uit Clowes' cinemaervaring.
 
In de 23 delen tellende comicreeks Eightball, waarin meerdere verhalen werden uitgesmeerd over één of meerdere nummers, liep ook Ghost World evenals Like a Velvet Glove Cast in Iron, Ice Haven en het ook al verfilmde Art School Confidential. Met David Boring poogde Daniel Clowes iets te maken dat hij als onverfilmbaar achtte. Toch bestaat ook hiervoor belangstelling uit Hollywood.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010