The Complete Terry and the Pirates 1: 1934-1936 door Milton Caniff op nummer 1512
Amerikaanse krantenklassieker in de grootorde van Prins Valiant. Het jongetje Terry Lee en de jonge fortuinzoeker Pat Ryan komen in China terecht op zoek naar een verlaten mijn. Confrontaties met gangsters, warlords, piraten en femmes fatales volgen elkaar op. Broeierige, exotische avonturenstrip in zwierige penseellijnen met flink veel zwart-witcontrasten in het tekenwerk.
 
Vae Victis! 8: Sligo, de Wrede / Sligo, de Overweldiger door Jean-Yves Mitton + Simon Rocca
Talent (1997, SC+HC) / Saga Uitgaven (2010, SC+HC)

In haar strijd tegen de Romeinse overheerser onder leiding van Julius Caesar zocht Boadicae hulp bij Sligo, een tiran die zich in zijn versterkte fort op een eilandje midden in een meer stierlijk verveelt. Boadicae beweert dat Sligo haar oom (en bijgevolg haar erfgename is) en nam haar gevangen. Sligo gelooft haar niet en onderwerpt haar aan vernederingen in de folterkamer en vervolgens op haar buik vastgebonden op een bed waar hij haar "doorboort" en "doormidden scheurt". Het loopt nu ook weer niet zo'n vaart, bovendien heeft Sligo een verpletterende aanval van Boadicaes getrouwen af te slaan.

Aantal genomineerde albums van Jean-Yves Mitton: 13/2296
Aantal genomineerde albums van Simon Rocca: 14/2296
Op zijn twintigste (en dan hebben we het over 1965) tekende Jean-Yves Mitton zijn eerste reeks: Sammy Sam dat hij signeerde onder het pseudoniem Jym voor het tijdschrift Pim, Pam, Poum, Pipo.
 
Vooral in opdracht van retoucheerstudio Lug, dat Amerikaanse en Italiaanse strips naar het Frans vertaalde, kon hij zijn eerste carrièrestappen zetten. Met de langlopende superheldenserie Blek le Roc (in het Italiaans Il Grande Blek) veranderde hij van het humoristische register naar het realistische. Onder het pseudoniem John Milton tekende hij meerdere covers van The Silver Surfer, The Fantastic Four en Spider-Man.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010