De Dagelijkse Worsteling 4: Tegen het Vergeten door Manu Larcenet op nummer 1502
Laatste deel van een coming of age-verhaal met verschillende personages die Marco daar op een of andere manier bij helpen of zelfs tegenwerken. Marco wordt volwassen in de confrontaties met de anderen, vooral ouderen. Om van dit slot een waardig, neen, geloofwaardig einde te maken, offerde Manu Larcenet twee personages op die er in dit deel niet aan te pas komen. De eerste is Marco's puberale broer die uitblinkt in een totale afwezigheid en met zijn onbezorgdheid wellicht had gezorgd voor een valse, maar wel komische noot. De tweede is de jager wier verhaallijn stopt. Net zoals die van een ander belangrijk personage.
 
Red Road 1: American Buffalos door Derib
Blitz (1989, 1991, SC+HC), Collectie Auteurs / Le Lombard (1993, HC)

Red Road is een eigentijds verhaal over reservaatindianen die geen toekomst meer hebben en naar de fles grijpen. Derib graaft diep in de ziel van de mens en knoopt er ook nog een verzoek voor het behoud van de natuur bovenop en de smeekbede om respect af te dwingen voor verdrukte volkeren die hun laatste streepje cultuur aan het verliezen zijn.

Aantal genomineerde albums van Derib: 10/2296
Dit album won in 1989 de grote prijs in Grenoble op het Eerste Europese Salon voor Beeldverhalen. De humanitaire inhoud voor het indianenprobleem in de VS gaf daar de aanleidng voor. Vanaf de jaren 1980 maakte Derib nog albums, al dan niet in opdracht voor humanitaire doeleinden. In 1981 kwam Jo, de allereerste strip die het aidsthema behandelde, gevolgd door Voor Jou, Sandra, over prostitutie en No Limits over geweld.
 
Vooraleer Zwitser Derib naar Brussel trok om strips te komen tekenen, was hij een paardrij-instructeur. In Brussel vond hij emplooi bij Peyo waar hij onder andere meewerkte aan enkele verhalen van De Smurfen die in Robbedoes (en later in album) verschenen. Voor hetzelfde blad tekende hij ook nog realistische verhalen van Arnold van Caeneghem en Oom Wim en de komische spionageserie Attila . Attila is een sprekende hond.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010