Lone Wolf and Cub 1: The Assassin's Road door Goseki Kojima + Kazuo Koike op nummer 1499
Lone Wolf and Cub bestaat al sinds de jaren 1970 en kent naast de mangareeks ook adaptaties in zes films, vier toneelstukken en een tv-reeks. De invloed en het belang van deze mangareeks is wereldwijd erkend, enkel in vertaling dus niet. Het hoofdpersonage Ogami Itto doodt in opdracht van de Shogun. Door valse beschuldigingen van de Yagyu-clan raakt hij in ongenade en voelt zich genoodzaakt om te kiezen voor een bestaan als huurmoordenaar. Met zijn sidekick Daigoro hebben ze alleszins wraak op de Yagyu-clan als doel... O ja, Daigoro is de driejarige zoon van Ogami. Samen staat het duo bekend als Lone Wolf en Cub (Eenzame Wolf en Welp).
 
Lefranc 2: De Vlammenzee door Jacques Martin
Le Lombard (1961, HC), Lombard Collectie / Casterman (1975, SC)

Slechterik Borg heeft het snode, maar lucratieve plan opgevat om zeewater om te zetten in benzine door plankton via een chemisch proces. Hij doet daarvoor een beroep op professor Le Gall. Lefranc raakt snel betrokken omdat zijn jonge vriendje Jeanjean ontvoerd wordt. De tocht leidt naar het Bretoense stadje Mont-Saint-Michel. En weldra staat de hele wereld op stelten.

Aantal genomineerde albums van Jacques Martin: 22/2296
Wanneer Jacques Martin met Lefranc begon, had de redactie van Kuifje liever dat hij zich met Alex bezighield. Martin had zoveel zin om de strip te maken dat hij zijn verhaal kon doordrukken. Toen Lefranc ook nog eens bijzonder goed in de smaak viel van de lezers vroeg de redactie daaropvolgend te stoppen met Alex en enkel met Lefranc door te gaan. Maar dat ging voor Martin te ver en opnieuw wist hij de redactie om te praten. Alex tekende hij namelijk toch wel liever.
 
Na afwerking van het eerste avontuur van Lefranc kreeg hij van Hergé, bij wie Jacques Martin op de Studios Hergé meewerkte, de opdracht om de laatste pagina's van Jo, Suus en Jokko te hertekenen voor het album De Najavallei en er een einde voor te bedenken. De publicatie van die strip was voor het Franse weekblad Cœurs Vaillants dat bij de oorlogsverklaring in 1939 was stopgezet. Terwijl de remake van De Najavallei aan de gang was, zette Hergé zich aan het Kuifje-verhaal De Zaak Zonnebloem. Martin assisteerde hem zowel bij het scenario als de tekeningen. Deze samenwerking zou voortduren met Cokes in Voorraad, Kuifje in Tibet en eindigen met De Juwelen van Bianca Castafiore.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010