Sabotage! door Daniel Torres op nummer 1474
Een van de beste — en belangrijkste — deeltjes uit de befaamde Atomium Reeks of Buldog Reeks. De klare lijn in een retrosausje, blitze wagens, het gele gevaar,... Dit album van Spanjaard Daniel Torres staat bijna op eenzelfde hoogte als het œuvre van Yves Chaland.
 
Lucky Luke 8: Phil IJzerdraad door Morris
Dupuis (1957, 1968, 1992, SC)

De saloon Schoppenaas in Bottleneck Gulch doet goede zaken ondanks de slechte whisky en duistere zaken van de eigenaar O'Sullivan. Als ene O'Hara de saloon Hartenaas opent, vlak naast de Schoppenaas, gaan de poppen aan het dansen. Als 'normale' concurrentie niet helpt om O'Hara weg te jagen huurt O'Sullivan de beruchte beroepsmoordenaar Phil IJzerdraad in. Door een toevalligheid komt Lucky Luke achter dit plan. Zich voordoend als Phil IJzerdraad gaat hij naar Bottleneck Gulch met een plan om samen met O'Hara, een oude bekende van Lucky Luke, O'Sullivan te verjagen. Dan komt echter de echte Phil IJzerdraad aan in Bottleneck Gulch.

Aantal genomineerde albums van Morris: 22/2296
Even leek het erop dat Phil IJzerdraad, die Lucky Luke op 't einde in een duel neerknalt, dood was. Uiteindelijk bleek dat niet het geval te zijn, maar zijn professie zal Phil niet meer kunnen uitvoeren. Morris had zijn uitgever beloofd geen doden meer te laten vallen in de reeks.
 
Het uiterlijk van Phil IJzerdraad was gebaseerd op de looks van acteur Jack Palance die wel eens in een westernfilm opdook. Samen met André Franquin stal Morris al eens foto's van (western)films uit bioscopen als documentatie. Het album Phil IJzerdraad was het laatste verhaal dat Morris zelf schreef. Vanaf het volgende album zou René Goscinny de taak van scenarist voor een paar decennia op zich nemen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010