De Snelheidsbegrenzer door Christophe Blain op nummer 1470
Op een pantserkruiser, die op zoek moet naar een vijandelijke duikboot, dalen drie matrozen af tot helemaal onder in het schip, bij de machines. Ze hopen zich daar niet zo zeeziek te voelen. Nadat ze uren hebben rondgedoold in de buik van het stalen monster, komen ze bij de gigantische snelheidsbegrenzer. Daar loopt het mis. De drie lijken wel in de hel beland. Na dit proevertje begon Christophe Blain met een grootser opgezet epos: Isaac de Piraat.
 
Guust 14: De Flater-Saga door André Franquin
Dupuis (1982, 2009, SC)

De romantiek viert hoogtij in dit lange tijd als laatste van de gagserie geldende album. Guust Flater en zijn liefje Jannie presteren het om synchroon te dromen. Hun idyllische verblijf op een tropisch eiland wordt in die droom dan wel bruut verstoord door meneer Demesmaeker die dat moet bekopen met een ferme trap onder de kont. Op dat moment droomt Guust helaas niet meer. Verder woedt de parkeermeteroorlog verder en neemt Guusts achterstand op het verwerken van de post zo'n gigantische proporties aan dat de brieven een kring rond een planeet vormen. Ook weer in een droom, maar kom, de boodschap is duidelijk.

Aantal genomineerde albums van André Franquin: 31/2296
In de eerste druk staat op de laatste pagina het woordje "einde". Dat moesten de lezers van de gagserie enkele jaren aannemen want albums met nieuwe gags verschenen er niet meer. Drie en vier jaar later kwamen bij Dupuis wel nog respectievelijk deel 0 en deel R5 uit met daarin niet eerder in album opgenomen oudere gags. Vanaf deel 15 met de oorspronkelijke nummering begon bij Marsu Productions een reeks van een paar albums met onuitgegeven nieuwe gags, losse cartoons en illustraties. Restjes kortom.
 
Het sociaal-maatschappelijke engagement van Guust of eigenlijk meer diens schepper André Franquin manifesteerde zich in dit album onder meer met een gedroomde aanval op een walvisvaarder en een streepje aandacht voor Unicef. Guust zette zich buiten de stripserie nog wel meer in voor organisaties als Amnesty International. In 2009 en 20010 verschenen twee compilatiealbums met daarin een selectie van gags met milieu als onderwerp. Guust is sinds 2009 namelijk de mascotte voor het UNEP (United Nations Environment Programme),
 


© De Stripspeciaalzaak 2010