The ACME Novelty Library 19 dor Chris Ware op nummer 1469
Een vernuftige reeks die een sterk staaltje design, lay-out, grafiek, compositie, illustratie en vooral strip op zijn best etaleert. Uit deze reeks werd ook Jimmy Corrigan gedistilleerd. In deel 19 loopt het experimentele verhaal over de schrijver Rusty Brown verder dat in deel 16 werd gestart.
 
Broze Stad door David Mazzuchelli + Paul Karasik naar Paul Auster
Atlas (2005, SC)

In Broze Stad staat Daniel Quinn centraal. Vroeger was hij een gevierd dichter, maar na de dood van zijn vrouw en zoontje schrijft hij onder een pseudoniem alleen nog maar misdaadromans. Op een nacht krijgt hij telefoon van ene Peter Stillman. In feite is Stillman verkeerd verbonden en denkt hij detective Paul Auster aan de lijn te hebben. Hij heeft een dringende zaak voor hem. Uit nieuwsgierigheid hapt Quinn toe. Zich voordoend als Auster trekt hij naar Stillman, die om zijn bescherming vraagt. Zijn vader heeft hem vroeger jarenlang opgesloten en mishandeld en belandde hiervoor in de gevangenis. Maar binnenkort komt hij vrij en Stillman denkt dat hij hem komt vermoorden...

Aantal genomineerde albums van David Mazzuchelli : 2/2296
Aantal genomineerde albums van Paul Karasik: 1/2296
Met Maus zorgde Art Spiegelman ervoor dat vele literatuurliefhebbers niet langer hun neus ophaalden voor strips. En dat inspireerde de winnaar van de Pulitzerprijs om gelauwerde auteurs te vragen scenario’s voor strips te schrijven. De meesten vonden dit wel een goed idee, maar als puntje bij paaltje kwam reageerde enkel Paul Auster positief. Hij gaf de toestemming om een van zijn romans te laten bewerken. Spiegelman contacteerde Paul Karasik en David Mazzucchelli om dit grotendeels niet-visuele verhaal in beeld te brengen. In zijn voorwoord benoemde Spiegelman de adaptatie, die hij moeilijk als een strikte beeldroman wilde bestempelen, Broze Stad al schertsend "Ikonologosplatt".
 
De Amerikaanse tekenaar David Mazzuchelli begon aanvankelijk als tekenaar van superheldenstrips, voornamelijk Daredevil. Op scenario van Frank Miller ontwikkelde hij de populaire verhaallijn Daredevil: Born Again. De samenwerking tussen beide auteurs ging nog een stapje verder met Batman: Year One waarin het Batman-personage compleet werd heruitgevonden. Vervolgens werkte hij in andere stijlen en ging de meer alternatieve richting op met Broze Stad als een belangrijke mijlpaal. Voor Comics Journal was Broze Stad een van de beste honderd strips van de vorige eeuw.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010