Bidouille & Violette 4: La Ville de Tous les Jours door Bernard Hislaire op nummer 1466
Oftewel deel 4 van Frommeltje en Viola dat nooit werd vertaald door — volgens Bernard Hislaire — onwil van de toenmalige hoofdredacteur van Robbedoes. Dus zelfs in voorpublicatie verscheen dit sluitstuk van de reeks nooit in het weekblad Robbedoes. En da's pijnlijk jammer want een van de mooiste en meest compelxe liefdeshistories eindigde in dit album met een knal...
 
Bran Ruz door Claude Auclair + Alain Deschamps
Casterman (1985, SC), collectie Wordt Vervolgd Romans

In 381 gaan de eerste Britten (Bretoenen) onder leiding van de legendarische koning Conan Meriadec in Armorica aan land en doden er al wat heidens is. Enkel de vrouwen worden gespaard, maar hun tongen worden afgesneden. Na een roemvol bewind en vele overwinningen sterft koning Meriadec en wordt opgevolgd door een van zijn trouwste vazallen. In deze genadeloze wereld wordt een kind met vurige haren geboren: Bran Ruz, de rode raaf. Het kind beschikt over buitengewone gaven: hij communiceert met al wat leeft en beschikt zelfs over leven en dood. Bran Ruz zoekt zijn weg naar de plaats der mannen: Ys, de legendarische stad in de oceaan.

Aantal genomineerde albums van Claude Auclair: 4/2296
Aantal genomineerde albums van Alain Deschamps: 1/2296
Claude Auclairs debuutverhaal De Saga van de Grizzly voor het weekblad Kuifje was geen succes en stopte voortijdig. Een volgende project naar een idee van hoofdredacteur Greg was ook al geen lang leven beschoren en stopte na drie albums. Een gefrustreerde Auclair stapte over naar het tijdschrift Pilote om er het gelijkaardige Jason Muller te presenteren. Maar de richting die Auclair uitwilde, zinde hoofdredacteur René Goscinny niet. Het kwam tot heftige en ellenlange discussies waarop Auclair zich weer aanbood bij Greg. Eindelijk had hij geluk want met Simon van de Rivier begon een veelgeprezen stripreeks.
 
Claude Auclair overleed plots in 1990 terwijl hij aan het laatste deel van de Hij-trilogie begon. Zijn oude Pilote-collega's en vrienden Jean-Claude Mézières en Jacques Tardi voltooiden het verhaal dat in 1991 alsnog in album verscheen onder de titel Hj die het Einde Vindt.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010