De Mini-Mensjes 1: De Uittocht door Pierre Seron + Albert Desprechins op nummer 1460
Niet het echte begin van de reeks, want dat verhaal verscheen pas in deel 19. De Mini-Mensjes waren burgers zoals jij en ik die door toedoen van een stukje van een meteoriet van het ene moment op het andere verkleinden naar een formaat van zo'n 20 cm. In een grottencomplex aan de Franse kust richtten ze een nieuwe gemeenschap op waar het aangenaam vertoeven is. Er moet enkel worden opgelet voor ongewenste gasten. Er zijn er velen die zoals André Fraquin wilden tekenen, maar slechts weinigen die het ook konden. Nochtans had Franquin een hekel aan copycats.
 
Sabels en Galjoenen 1: Het Geheim van de Janitsaar door Jean-Luc Masbou + Alain Ayroles
Arboris (1999, SC), Collectie Buitengewesten

Twee brutale praatjesmakers, de ene een vos, de andere een wolf, die voor elkaar niet willen laten blijken dat ze het allemaal behoorlijk griezelig vinden, krijgen via een merkwaardig toeval een kaart in handen en besluiten het zeegat te kiezen op zoek naar de vaak beschreven, maar nooit opgespoorde schat van de Tangerine-eilanden. Komische avonturenreeks met allerlei theaterinvloeden die een vlotte lezing niet in de weg staan. Anders gezegd: je hoeft de toneelstukken van Molière of Jean de la Fontaine niet gezien te hebben om hiervan te kunnen genieten.

Aantal genomineerde albums van Jean-Luc Masbou: 4/2296
Aantal genomineerde albums van Alain Ayroles: 5/2296
Sabels en Galjoenen ontstond uit een rollenspel dat Alain Ayroles en Jean-Luc Masbou met hun vriend Jean-Yves Gaubert speelden. Contes et Racontars was daarvan de titel. De personages van de wolf (vertolkt door Masbou), de vos (vertolkt door Gauvers) en het konijn kwamen uit dit spel. Evenals de kikker die Ayroles later gebruikte voor de reeks Garulfo. Gaubert bedacht later nog scènes voor Sabels en Galjoenen, meerbepaald situaties waarin de hoofdpersonages terechtkomen wanneer ze hun reis naar de maan hebben voltooid.
 
Nadat de auteurs inspiratie zochten en vonden bij de ommedia dell'Arte, het toneel van onder meer Molière en de dierenfabels van Jean de la Fontaine, ging hetzelfde ook omgekeerd op. Van de eerste twee delen van de stripreeks werd het verhaal door het Franse theatergezelschap La Compagnie des Masques in 2005 bewerkt tot een opvoering.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010