Suske en Wiske 92: De Briesende Bruid door Willy Vandersteen / Studio Vandersteen op nummer 1454
Tante Sidonia
reist door de tijd om ridders, sjeiks, edelmannen en soldaten te ontmoeten in de hoop met een van hen te kunnen trouwen. Maar uiteindelijk wordt ze verliefd op de zanger Fé Holksong. Dat Willy Vandersteen liever niet had dat Sidonia ooit zou trouwen (en dat zelfs testamentair liet vastleggen) loste hij op door letterlijk en figuurlijk het huwelijk weg te gommen. Met een verklaring van de auteur erbovenop eindigt het album alsof er niets is gebeurd.
 
Hij die Tweemaal Geboren Werd 1: Regenstorm door Derib
Le Lombard (1983, 1994, SC+HC), collectie Verhalen en Legenden (1983, HC)

In een Indiaans dorp is een kind geboren. Hij zal Regenstorm heten als herinnering aan de rollende donder van zijn geboortedag. De eerste maanden kent het kind nog de tederheid en geborgenheid van het gezin. Maar al gauw maakt de kleine kennis met angst en geweld: bijna al zijn familieleden worden gedood door een vijandelijke stam. Alleen zijn grootmoeder wordt gespaard en met haar trekt hij weg naar de onmetelijke wijdsheid van het Amerikaanse continent.

Aantal genomineerde albums van Derib: 10/2296
Samen met de vier delen van Red Road, waarvan het eerste deel aanvankelijk bij uitgeverij Blitz/Oranje (een voorloper van Talent) verscheen, vormen de drie delen van Hij die Tweemaal Geboren Werd een eigen collectie bij Le Lombard. De Grote Indiaanse Saga van Derib is daar de overkoepelende titel van. De zeven albums waren ook te verkrijgen in een verzamelbox in een beperkte oplage van 1.250 exemplaren met gesigneerde prenten als extraatje.
 
Deribs eerste succes bekwam hij met het indiaantje Yakari wat nog steeds zijn langst lopende reeks is. De reeks startte in 1970, hetzelfde jaar waarin Derib de western Go West op scenario van Greg tekende. De smaak voor het wilde westen had Derib nu goed te pakken. Twee jaar later volgde namelijk Buddy Longway. De reeks liep tot 1987, maakte een comeback in 2002 en stopte definitief in 2005 waarin Buddy en zijn vrouw de dood vonden. In werkelijkheid zette toenmalig uitgeefdirecteur Yves Sente de reeks stop omdat hij het niet opportuun meer vond om strips uit te geven die je in een tiental minuten uitleest. Dàt en tegenvallende verkopen natuurlijk.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010