Berceuse Assassiné - Edition Intégrale door Ralph Meyer + Tome op nummer 1451
Franse integrale editie van de trilogie Hard tegen Hard. In elk van de drie delen wordt het verhaal verteld, gezien door de ogen van telkens een ander personage. Dat zijn achtereenvolgens taxichauffeur Joe Telenko, zijn vrouw Martha en Navajo-indiaan Dillon. De band tussen hen is er een van haat. Door een auto-ongeluk, kort na hun huwelijk, was er geen sprake meer van liefde. Martha belandde in een rolstoel, een kind werd gedood. Joe is het getreiter van Martha beu en wil haar vermoorden, maar daar is eerst een alibi voor nodig. En Dillon is de vader van het verongelukte meisje.
 
Asterix 16: Asterix en de Helvetiërs door Albert Uderzo + René Goscinny
Amsterdam Boek / Le Lombard / Standaard Uitgeverij / Dargaud / Hachette (1970, 1973, 1977, 2002, SC+HC)

In Condatum (Rennes) neemt gouverneur Gaius Delirius het er goed van. Fraude en overvloedige orgieën zijn dagelijkse kost. Zijn verzekerde oude dag ziet hij in rook opgaan als een quaestor uit Rome zijn boeken komt controleren. De controleur wordt vergiftigd en doet een beroep op Panoramix om hem te genezen. Daarvoor heeft hij nog wel edelweiss nodig en dat groeit alleen hoog in de bergen van Helvetia, het huidige Zwitserland. Aan Asterix en Obelix (zonder Idefix!) om het bloempje te gaan zoeken. Uiteraard probeert Gaius Delirius daar een stokje voor te steken.

Aantal genomineerde albums van Albert Uderzo: 28/2296
Aantal genomineerde albums van René Goscinny: 44/2296
Asterix en de Helvetiërs kwam er dankzij een tip van toenmalig Frans president Georges Pompidou die regeerde van 1969 tot 1974. Hij kreeg elk nieuw album van Asterix opgestuurd. Hij bedankte hen met een briefje en eindigde met de vraag waarom ze geen Asterix bij de Helvetïers maakten. Pompidou werkte vóór zijn politieke carrière als president en eerste minister bij een bank en kende de mechanieken van de fiscale paradijzen. Hij stond dus ook aan de basis van het scenario! Een reisje naar Zwisterland om er foto's te nemen en inspiratie op te doen volgde snel. Belangrijk hierbij was om het oude Genova (Genève) te recreëren en vooral de positie van de stad aan het meer van Genève goed te hebben. Uderzo herinnerde zich nog goed dat het de eerste keer was dat de douane niets aan Goscinny vroeg bij het passeren van de grens.
 
Het Zwitserse bankgeheim komt natuurlijk aan bod in dit verhaal, dat net zoals in de andere albums waarin Asterix een ander volk bezoekt, de heersende clichés over dat volk laat passeren in grappen. Hoeveel geld op de bank Albert Uderzo heeft, weten we niet, wel dat hij een verzamelaar is van Ferrari's, de echte wagens, geen schaalmodellen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010