Van Nul tot Nu 5: De Geschiedenis van het Dagelijks Leven door Co Loerakker + Thom Roep op nummer 1447
De hoofdredacteur van de Nederlandse versie van het weekblad Donald Duck schreef voor de getalenteerde tekenaar Co Loerakker een mooie reeks kortverhalen die de wereldgeschiedenis thematisch in stripvorm vertellen. Het leverde allerminst een saai geschiedenislesje op. Tussen de talloze feiten en historische anekdoten vatte Thom Roep het luchtig op en voegde er knipoogjes en grappen aan toe. Zo herbeleven we graag onze geschiedenis!
 
De Nikopol Trilogie 2: Lady in Blue door Enki Bilal
Dargaud (1986, HC), Collectie Prestige / Oog & Blik (1998, HC)

Na De Jacht, het slotdeel van Er Was eens een Voorbijganger, ging het succesduo Bilal en Pierre Christin uit elkaar. Bilal onderging in die periode trouwens veranderingen op privégebied. Omstandigheden die een literaire uitweg vonden in Lady in Blue. Vanaf dan wilde hij meer in die richting werken. Met Kermis der Onsterfelijken zette hij al de toon. Er is de waarschuwing voor fascistische regimes, religieus fanatisme en epidemische ziektes, waar ook ter wereld in Parijs, Londen, Berlijn of de fictieve stad Equator-City. Anno nu nog steeds actueel, hoewel hij de trilogie maakte ten tijde van de Koude Oorlog met zijn visionaire vrees voor het nationalisme in geboorteland ex-Joegoslavië als achtergrond.

Aantal genomineerde albums van Enki Bilal: 11/2296
Tussen 1980 en 1992 maakt Enki Bilal De Nikopol Trilogie. De sterk aangepaste filmversie ervan, Immortel (ad vitam), regisseerde hij zelf. De film kwam uit in 2005. Dat jaar verscheen ook in het Frans de integrale versie van de drie albums. Na de overname van de rechten op Bilals strips door Casterman (ook al in 2005) kwam in 2009 de integrale trilogie in het Nederlands uit.
 
Op 24 maart gingen 32 illustraties van Enki Bilal onder de hamer bij het veilinghuis Artcurial. Tot zijn eigen verbijstering en dat van vele anderen haalden de geveilde stukken een totaalbedrag van 1,1 miljoen euro. Het topstuk was een schilderij in de geest van Bilals klassieker Lady in Blue bedoeld voor posters. Hier werd maar liefst 176.900 euro voor geboden. Het was de eerste keer dat een reeks schilderijen en illustraties (geen originele stripplaten!) van Bilal geveild werden. De auteur verkoopt zelden zijn werken. Helaas voor hem was het topstuk sinds 1994 niet meer in zijn bezit. De rest van de opbrengst verzekerde de tekenaar van een mooie, oude dag, beweerde hij.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010