De Vrienden van Igor Steiner door Paul Teng op nummer 1428
Igor Ivanovitsj Steiner is de zoon van een joodse handelaar uit Moldavanka, de beruchte voorstad van Odessa. Hij houdt zich in leven met allerlei baantjes en illegale praktijken, tot hij zich laat strikken voor de cavalerie, waaruit hij tenslotte in juli 1917 deserteert, om in Moskou de revolutie mee te maken. Daarna sluit hij zich aan bij de bende van Loegowoj in de Oekraïne. Met dit historisch verantwoorde verhaal met een fictief hoofdpersonage album zette Paul Teng de lat hoog qua realistisch tekenwerk.
 
Bakelandt 1: De Bloedwet door Hec Leemans + J. Daniël
Uitgeverij J. Hoste N.B. (1978, 1994, SC) / Standaard Uitgeverij (1993, SC)

De eerste verhalen van Bakelandt leunen nog dicht aan bij de echte Bakelandt die het de Franse overheersers lastig maakte in de achttiende eeuw. Als roverhoofdman van een bende die vanuit het Vrijbos in Houthulst opereerde, zaaide hij angst en terreur in de wijde omgeving. In De Bloedwet leren we 'm kennen als een sympathieke, maar veroordeelde dienstweigeraar die levend uit het bagno van Brest weet te ontsnappen. Onderweg naar huis komen personages op zijn pad die de reeks zullen kleuren, het zijn onder andere Pé Bruneel, Pier den Bult en vooral Rooie Zita.

Aantal genomineerde albums van Hec Leemans: 6/2296
Aantal genomineerde albums van J. Daniël: 4/2296
Achter het pseudoniem J. Daniël schuilde Daniël Jansens. De scenarist schreef jarenlang honderden scenario's voor Studio Vandersteen, vooral voor Bessy, maar hij wilde iets nieuws. Hij publiceerde een en ander in Robbedoes en Kuifje en zag graag een eigen reeks lopen in de Vlaamse kranten. Met Berck maakte hij Lombok voor Gazet van Antwerpen en voor Hec Leemans schreef hij Bakelandt. Goed dat Het Laatste Nieuws in 1975 voor deze serie koos en niet voor het westernproject Joaquin Murieta dat zich afspeelt tijdens de befaamde gold rush.
 
Na vijftien verhalen overleed Daniël Jansens in 1979 waarop Hec Leemans de serie onverdroten vervolgde. Hij tekende 28 jaar lang quasi dagelijks een halve pagina voor de krant. Tussen 1975 en 2006 verschenen 96 albums. Omdat het opzoeken van documentatie, het bedenken van nieuwe verhalen en het bemeesteren van andere stripseries als tekenaar en/of scenarist, veel tijd in beslag neemt, ging Leemans na verloop van tijd in zee met Claus D. Scholz als assistent. Scholz is de huidige tekenaar van De Rode Ridder sinds het overlijden van Karel Biddeloo.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010